Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Covid-19 cirkulē sabiedrībā, būs stingrāki drošības noteikumi

© AFP/SCANPIX/LETA

Sākoties vīrusa Covid-19 vietējai transmisijai, Veselības ministrija nākamnedēļ varētu noteikt papildu ierobežojumus cilvēku kustībai sabiedriskās vietās. «Epidemiologi rosina sašaurināt cilvēku pulcēšanos, tāpēc Veselības ministrija strādā pie jauniem noteikumiem,» pēc valdības sēdes ceturtdien pavēstīja veselības ministre Ilze Viņķele.

Epidemiologi pašlaik vairs nevar «izšķetināt visus infekcijas ceļus, tāpēc cilvēkiem jābūt arvien uzmanīgākiem, turklāt visiem, neatkarīgi, vai kaimiņos ir zināms kāds cilvēks, kas atbraucis no ārzemēm», situāciju skaidroja ministre. Brīvdienās dodoties dabā, valdība aicina izvēlēties vietas, kur nepulcējas daudz cilvēku, un aicina visiem nebraukt uz vienu vienīgo «populāro taku». Kopumā Latvijā līdz šim (līdz ceturtdienai, 26. martam) veikti 10 613 laboratoriskie izmeklējumi un jaunais koronavīruss diagnosticēts 244 cilvēkiem, kas ir 2,3 procentpunkti no pārbaudītajiem. Līdz šim Latvijā visi saslimšanas gadījumi bija epidemioloģiski izsekojami, tie bija saistīti vai nu ar ceļošanu, vai arī saslimušie bija kontaktējušies ar jau zināmajiem Covid-19 slimniekiem vai personām, kuras atgriezušās no ceļojuma.

Taču 25. martā, veicot reģistrēto Covid-19 gadījumu epidemioloģisko izmeklēšanu, Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologi konstatēja, ka pieci saslimušie nevarēja norādīt, ka bijuši ārzemēs vai viņiem ir bijis kontakts ar apstiprinātu Covid-19 saslimušo vai personu, kura bijusi ārzemēs. Līdz ar to vairs nav nosakāma epidemioloģiskā ķēde, un tas nozīmē, ka Latvijā tiek konstatēti pirmie Covid-19 gadījumi, kas saistīti ar vietējo jaunā koronavīrusa transmisiju sabiedrībā. Šie reģistrētie saslimšanas gadījumi konstatēti Rīgā, tomēr pēdējie atklātie saslimšanas gadījumi rāda, ka palielinās inficēto skaits arī citās Latvijas vietās. Slimību profilakses un kontroles centra speciāliste Ilze Arāja norādīja, ka arī gadījumos, kad nav iespējams identificēt Covid-19 infekcijas avotus vai vietas, kur slimnieks varēja inficēties, Covid-19 gadījumi joprojām tiek izmeklēti, lai noteiktu kontaktpersonas. Epidemiologi sazinās gan ar apzinātām kontaktpersonām, gan ar ģimenes ārstiem un sniedz rekomendācijas tālākai rīcībai. Ziņu par vīrusa transmisiju sabiedrībā epidemiologi sabiedrību lūdz uztvert ļoti nopietni. Latvija ir pārgājusi no pirmā Covid-19 epidēmijas attīstības posma, kuru raksturo no ārvalstīm ievesti infekcijas gadījumi vai izsekojami sekundāri infekcijas gadījumi, uz otro posmu, kad jaunais koronavīruss izplatās sabiedrībā ar neizsekojamu transmisiju. Inficēšanās risks ar Covid-19 sabiedrībā pieaudzis, un tāpēc pieaug arī profilakses pasākumu nozīme. Kādas ir epidemiologu noteiktās rekomendācijas - sociālā distancēšanās, izvairīšanās no sabiedrisko vietu apmeklējumiem, kur pulcējas liels cilvēku skaits, ievērot vismaz divu metru distanci no pārējiem cilvēkiem un praktizēt rūpīgu roku mazgāšanu. «Šie pasākumi palīdzēs būtiski ierobežot infekcijas izplatīšanos un novērst strauju saslimstības pieaugumu,» norāda epidemiologi.

Ekrānšāviņš no avīzes