Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Tikai pēc pieprasījuma izvērtē, vai slimības lapas Covid-19 laikā izsniegtas pamatoti

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Atbilstoši Veselības inspekcijas (VI) nolikumam, koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 krīzes laikā izsniegto slimības lapu pamatotība tiek izvērtēta tikai pēc pieprasījuma, pavēstīja inspekcijas Sabiedrisko attiecību un klientu apkalpošanas nodaļā.

Attiecībā uz darbnespējas lapu pamatotību VI iesaistās gadījumos, kad tiek saņemts iesniegums par darbnespējas lapas izsniegšanas pamatotību.

Patlaban tiešu iesniegumu, ka darbnespējas lapa izsniegta nepamatoti saistībā ar Covid-19, inspekcijā nav.

Tomēr VI sniedz konsultācijas ārstiem, tostarp arī lūdzot izskaidrot, vai izsniegs darbnespējas lapu pamatoti. Tāpat arī VI konsultē iedzīvotājus gadījumos, kad ģimenes ārsti atsakās izsniegt darbnespējas lapu, īpaši gadījumos, kad persona uzskata, ka viņam būtu tiesības to izsniegt.

Jau ziņots, ka Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidente llze Aizsilniece intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja, ka daudzi darba devēji rosina savus darbiniekus prasīt ārstiem darba nespējas lapas gadījumos, kad faktiski uzņēmumā ir iestājusies dīkstāve, taču nav pareizi savas biznesa problēmas risināt uz valsts sociālā budžeta rēķina.

"Diemžēl kolēģi arī zvana par to, ka viņiem pacienti, tai skaitā arī gados jauni, lūdz, lai izdod darba nespējas lapas tāpēc, ka tā ir ieteicis viņu darba devējs, jo citādi viņus atlaidīs," stāstīja Aizsilniece.

Kā ziņots, lai ierobežotu Covid-19 izplatību, valstī no 13.marta līdz 14.aprīlim izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne aizliegumu un ierobežojumu, tai skaitā apturēti starptautiskie pasažieru pārvadājumi, aizliegti publiski pasākumi un vairāk nekā 50 cilvēku pulcēšanās vienkopus. Minēto ierobežojumu dēļ vairākos biznesos iestājusies dīkstāve un tie cieš zaudējumus.

Saeima pagājušajā nedēļā pieņēma speciālu likumu, kurā ietverts plašu valsts atbalsta pasākumu klāsts krīzē cietušo uzņēmēju atbalstam, tostarp dīkstāves pabalstu izmaksa darba ņēmējiem.