Kaņiera ezeru turēs zemāku

Lai pazeminātu gruntsūdens līmeni Kaņierim tuvējos jūrmalciemos, ezera ūdens līmeni mēģinās turēt vidēji 5 centimetrus zemāk nekā līdz šim.

Vides ministrijas organizētajā apspriedē par slapjumu Lapmežciema, Ragaciema un Bigauņciema iedzīvotāju īpašumos atrasts pagaidu kompromiss. Vidēji Kaņiera ezera līmeni turēs 5 centimetrus zemāk, nekā norādīts ezera apsaimniekošanas plānā. Tomēr slūžu apsaimniekotājiem ir stipras šaubas, vai gruntsūdens uz to reaģēs iedzīvotājiem vēlamā veidā. Uzņēmuma Latvijas valsts meži rekreācijas iecirkņa vadītājs Aldis Sāvičs Neatkarīgajai atzīst: "Neuzskatu, ka vainīgs būtu ezers. Pašlaik ūdens līmenis ezerā ir tuvu diviem metriem, bet situācija neuzlabojas. Izskatās, ka drīzāk vaina meklējama meliorācijas sistēmās."

Jau rakstīts, ka šogad ezera apkaimē gruntsūdens līmenis ir neraksturīgi augsts. Pagrabos stāv ūdens, mājās nāk iekšā mitrums. Skarti vismaz 150 īpašumi.

To, ka padomju laikā liktās drenāžas caurules, iespējams, vairs netiek galā ar ūdens novadīšanu, pieļauj arī Lapmežciema pārvaldniece Dace Galandere. Tāpat jāiztīra un, kur tas nepieciešams, jāatjauno grāvji. Par veicamajiem darbiem vairāk būs zināms pēc tam, kad tiks veikta hidroloģiskā izpēte un gūta skaidrība, kā lielās ūdens masas pārvietojas.

Vides zinātņu eksperts, profesors Guntis Eberhards gan atzīst, ka šis gads ir īpaši slapjš, tāpēc nav brīnums, ka daudzviet Latvija pārvērtusies rīsu laukā. Pavasarī neaizplūda kūstošie sniegūdeņi, pēc tam sākās spēcīgi lieti.

Svarīgākais