Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Vāc parakstus par trīs līmeņu pašvaldību ieviešanu

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par trīs līmeņu pašvaldību ieviešanu administratīvi teritoriālās reformas rezultātā.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Oskars Rode. Idejas aprakstā skaidrots, ka tagadējām pašvaldībām un arī piedāvātajai pašvaldību reformai ir daudz trūkumu - trūkstot gan līmeņa starp lielajām jaunajām pašvaldībām un iedzīvotājiem, gan arī pašvaldībām vēl jo projām būs funkcijas, kuras būtu efektīvāk nodot augstākam līmenim.

Tāpēc Rodes ieskatā nepieciešams izveidot trīslīmeņu pašvaldības struktūru, kas būtu līdzīga kā, piemēram, Zviedrijā. Pirmais līmenis būtu rajons, otrais līmenis - pašvaldība/pilsēta, savukārt trešais līmenis pagasts un lielākajām pilsētām - pilsētas daļa.

Rode skaidroja, ka augstākajam līmenim - rajoniem - būtu pārskata, plānošanas un kontroles loma. Tajā organizētu veselības aprūpi un sabiedrisko transportu. Vidējam līmenim - lielajām jaunajām pašvaldībām - paliktu lielākā daļa funkciju. Savukārt zemākajam līmenim - pagastiem un pilsētas daļām - būs visciešākā saikne ar iedzīvotājiem.

Iniciatīvas aprakstā skaidrots, ka šādu izmaiņu rezultātā sabiedrība iegūtu efektīvāku pārvaldi, caurspīdīgāku pārvaldes modeli ar zemāku korupcijas risku, vieglāk īstenojamu teritoriālo reformu, jo būs arī iedzīvotājiem tuvākais līmenis.

Kā ziņots, Saeima 13.martā otrajā lasījumā atbalstīja sagatavoto Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, paredzot administratīvi teritoriālās reformas rezultātā veidot 40 jaunas pašvaldības.