Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Ventspilī bijušajā sākumskolas ēkā atklāta Covid-19 slimniekiem paredzēta slimnīca

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Vladislavs Proškins/F64

Šodien Ventspilī bijušajā sākumskolas ēkā atklāta Covid-19 slimniekiem paredzēta slimnīca, šodien preses konferencē pastāstīja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij).

Viņš stāstīja, ka slimnīca ierīkota bijušajā sākumskolas ēkā Brīvības ielā 15, kam apkārt ir žogs un atsevišķas ieejas medicīnas darbiniekiem, pacientiem un piegādātājiem. Ēkā ir ierīkotas dušas kabīnes un aprīkota ar visu slimnīcai nepieciešamo aprīkojumu.

Pašvaldībā uzsvēra, ka jaunajās telpās pacienti tiks uzņemti tikai gadījumā, ja pilsētā un reģionā sāksies masveida saslimšana un būs aizpildītas visas 40 vietas Ventspils slimnīcā.

Jau marta sākumā, nezinot jaunā koronavīrusa iespējamo izplatīšanās ātrumu un apmērus, Ventspils pašvaldības darbinieki apsekoja un pārbaudīja vairākas pašvaldības ēkas, kas būtu visefektīvāk īsā laika periodā pielāgojamas potenciālai ar Covid-19 inficētu pacientu uzņemšanai.

Rezultātā tika pieņemts lēmums šim mērķim pielāgot bijušo sākumskolas ēku Brīvības ielā 15, Ventspilī. Ēkas pārbūvei, kā arī nepieciešamā papildu aprīkojuma un inventāra iegādei Ventspils pilsētas dome piešķīra līdzekļus 70 000 eiro, no kuriem 15 000 eiro izlietoti būvdarbiem, savukārt pārējie līdzekļi tiek ieguldīti, lai iegādātos aprīkojumu, kas arī pēc Covid-19 vīrusa uzliesmojuma būs izmantojama Ventspils slimnīcas ikdienas darba nodrošināšanā, skaidroja pašvaldībā.

Pielāgotā ēka Brīvības ielā 15 ārkārtas situācijas apstākļos būs paredzēta vieglas formas Covid-19 slimnieku pagaidu izolācijai. Pašlaik ēkā ir aprīkotas 64 gultasvietas, un kopumā iespējams izvietot līdz pat 85 gultasvietām. Katrā no izolētajām telpām atrodas četras līdz astoņas gultas, starp kurām ir ievērots 2 metru attālums. Ēkā ir pieejami sanitārie mezgli un dušas, un katrā stāvā izveidots ārstnieciskā personāla postenis. Tiks nodrošināta apsardze un pacientu ēdināšana, ko veiks "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca".

Pašvaldībā uzsver, ka arī Ventspils slimnīcā jau savlaicīgi tika apzinātas iespējas ar Covid -19 inficēto pacientu uzņemšanai un tika veikti nepieciešamie sagatavošanās darbi. Slimnīcas Infekciju slimību nodaļā ir 20 gultas, un atbilstoši slimnīcas katastrofu plānam tika pārprofilēta Paliatīvās aprūpes nodaļa. Slimnīcā pašlaik ir pieejamas 40 gultas Covid-19 slimnieku ārstēšanai. Atbilstoši valstī noteiktajam plānam Ventspils slimnīca uzņems pacientus, ja trūks kapacitāte Rīgas universitāšu slimnīcās.

LETA jau ziņoja, ka Ventspilī saskaņā ar SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" rīcībā esošo informāciju līdz trešdienas plkst.17 nebija apstiprināts neviens inficēšanās gadījums ar Covid-19, tomēr iedzīvotājiem jāturpina būt piesardzīgiem un atbildīgiem, teica "Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas" galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Viola Grinvalde.

Papildu piesardzības pasākumiem iedzīvotājus aicina necelt paniku gadījumos, kad novērojamas ar Covid-19 profilakses un ierobežošanas pasākumiem saistītas aktivitātes, piemēram, medicīnas darbinieki spectērpos. Ikvienā jomā, un jo īpaši veselības aprūpē ir ieviesti papildus drošības un piesardzības pasākumi, lai aizsargātos no iespējamas inficēšanās, atgādina medicīnas iestādes pārstāve.

Runājot par iepriekš infektoloģijas nodaļā ievietotajiem pacientiem, slimnīcas darbinieki vērš uzmanību uz to, ka līdz šim atsevišķi pacienti ar koronavīrusam līdzīgiem simptomiem tikuši ievietoti slimnīcas infektoloģijas nodaļā uz laiku līdz analīžu rezultātu saņemšanai.

"Līdz šim inficēšanās ar Covid-19 nevienam iedzīvotājam nav apstiprināta, tai skaitā pacientiem, kuri uz analīžu rezultātu gaidīšanas brīdi bija ievietoti Infektoloģijas nodaļā, un patlaban no infektoloģijas nodaļas visi pacienti ir izrakstīti, skaidroja Grinvalde.

Sadarbībā ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD), kopumā slimnīcā veiktas analīzes 16 pacientiem ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19 un līdz šim nevienam pacientam infekcija nav apstiprināta.

Atbilstoši SIA "Centrālā Laboratorija" sniegtajiem datiem, otrdien, 24.martā atvērtajā mobilajā analīžu pieņemšanas punktā Ventspilī Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā, Inženieru ielā 60, līdzās Infekciju slimību nodaļai, veiktas analīzes 19 personām. Analīžu rezultāti "Centrālās Laboratorijas" personālam nav pieejami, skaidroja Grinvalde.

Atbilstoši Ministru kabineta pieņemtajam lēmumam par ārkārtējās situācijas izsludināšanu visā Latvijā līdz 14.aprīlim, lai ierobežotu Covid-19 izplatību, arī Ventspils pilsētas pašvaldībā tiek un tiks ievēroti atbildīgo iestāžu pieņemtie lēmumi un noteiktie ierobežojumi, uzsvēra pašvaldībā.

Jaunā koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 pēdējā diennaktī apstiprināta vēl 23 cilvēkiem, bet kopumā ar to valstī saslimuši 244 cilvēki, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.