Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Endziņš: Patlaban pieļaujami nodokļu sistēmas uzlabojumi vienīgi Covid-19 seku pārvarēšanai

© Vladislavs Proškins/F64

Patlaban pieļaujami tikai tādi nodokļu sistēmas uzlabojumi, kas vērsti uz sekmīgu Covid-19 radītās krīzes pārvarēšanu, un tikai pēc tam var turpināt pilnveidot vispārīgo Latvijas nodokļu sistēmu, aģentūrai LETA pauda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

"Esam pašā sākuma fāzē sarežģītajai situācijai Latvijas un visas pasaules ekonomikā. Lai sekmīgi pārvarētu vīrusu radīto situāciju gan no tāda viedokļa, lai vīruss neizdzēš pārāk daudz dzīvību cilvēkiem, gan arī, lai vīrusa ietekmē neizdziest pārāk daudz biznesu, pareizi būtu absolūti fokusēties uz krīzes pārvarēšanu," sacīja Endziņš.

Viņš Covid-19 ietekmi uz ekonomiku salīdzina ar avārijas situāciju lidmašīnā. "Ja esam lidmašīnā un tā draud nogāzties, galvenais ir koncentrēties uz sekmīgu lidaparāta nosēdināšanu. Diskutēt par to, kuram jāsēž biznesa klasē un kuram ekonomiskajā, vai kāds būs ēdiena piedāvājums, tobrīd ir nevietā," sacīja Endziņš.

Viņa ieskatā, līdzīgi arī ekonomiskās krīzes apstākļos pilnībā jāfokusējas uz vīrusa situācijas pārvarēšanu nevis jāpārskata vispārējā nodokļu sistēma. Taču atsevišķas nodokļu izmaiņas var sekot, ja tās ir saistītas ar vīrusa radītās ārkārtējas situācijas pārvarēšanu. Kad tas paveikts, Latvijas nodokļu sistēmas uzlabošanas plāni var turpināties.

Iepriekš Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja, ka Covid-19 dēļ netiks apturēti Latvijas nodokļu sistēmas uzlabošanas plāni, bet gluži pretēji, tie tiks īstenoti krietni agresīvāk. Premjers pauda viedokli, ka izveidojusies krīze uzrāda būtiskus trūkumus nodokļu sistēmā, it īpaši jautājumā par atvieglotajiem nodokļu režīmiem. Nodokļu uzlabojumi ir jāveic, jo cilvēki, kas nemaksā nodokļus, nav sociāli apdrošināti.

Pēc Kariņa minētā, ir netaisnīgi, ka šajā gadījumā viss smagums ir jāiznes tiem, kas maksā visus nodokļus.