Lietuvas prezidente aicina Baltiju un Poliju būt vienotām

Turpmāk Baltijas valstīm un Polijai būs jāstrādā vienoti, lai veiksmīgi cīnītos ar kopīgajām problēmām, kas saistītas ar energopolitiku, "Rīgas konferences 2010" laikā sacīja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

Baltijas valstīm un Polijai ir kopīgi jākoordinē problēmu risināšana attiecībā uz Eiropas Savienību (ES), NATO un energopolitiku, bet vienlaikus ir jācīnās ar ekonomiskās krīzes sekām, uzskata Grībauskaite.

"Baltijas valstu reģionam kopā ar Poliju ir kopējai Eiropas energoapgādei ļoti svarīgs tīkls no Krievijas - šī priekšrocība ir jāpavērš par labu mums, nevis pret mums, kā tas notiek šobrīd. ES nekad nav bijis vienotas energopolitikas, kas ir negodīgi pret Baltijas valstu reģionu un arī Poliju, tāpēc turpmāk mums jāsastrādājas, lai to mainītu," skaidro Grībauskaite.

Grībauskaite tomēr piebilst, ka Baltijas valstis un Polija var būt arī apmierinātas ar pašreizējo sadarbību, jo tikai visu četru valstu sadarbības rezultātā ir notikusi sekmīga integrācija NATO, un tas ir nodrošinājis drošību visam Baltijas valstu un Polijas reģionam.

Arī Latvijas, Igaunijas un Polijas prezidenti izteikuši līdzīgus uzskatus par valstu turpmāko sadarbību, lai veiktu pilnīgu integrāciju ES un beidzot gūtu visas priekšrocības, kuras pienākas ES dalībvalstīm, bet kuras līdz šim integrēšanās procesu gaitā jaunajām dalībvalstīm bija liegtas.

Prezidenti paredz, ka sekmīga valstu savstarpējā sadarbība un vienotu interešu izveide un aizstāvēšana attiecībā uz ES palielinās gan Baltijas valstu un Polijas reģiona nozīmi, gan arī ļaus veiksmīgāk cīnīties par daudziem jautājumiem, kurus citas ES dalībvalstis līdz šim nav vēlējušās izskatīt neizdevīguma dēļ.

Kopēja interešu aizstāvība ļaus mūsu valstīm ieņemt pavisam citu lomu ES politikas veidošanā. Pie tam tas nozīmē ne tikai energopolitikas, bet arī visas ekonomikas politikas pārveidošanu, lai attīstītu godīgu ES attieksmi pret visām tās dalībvalstīm, ieskaitot Baltijas valstis un Poliju, uzsver prezidenti.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais