Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Armija karantīnā, civilie iztiek saviem spēkiem

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Latvijā ar vīrusu Covid-19 saslimušo skaits palielinās, nevis sarūk. Situācija pagaidām neprasa armijas iesaisti, Neatkarīgā noskaidroja Krīzes vadības padomes sekretariātā.

17. martā ar vilcienu no Rīgas maršrutā Rīga-Zilupe uz mājām brauca divi ar Covid-19 infekciju slimi cilvēki. Viens no viņiem pēcāk izstāstīja, kāpēc braucis ar sabiedrisko transportu un kādus drošības pasākumus savu iespēju robežās ievērojis. Joprojām turpinās Latvijas iedzīvotāju repatriācija no ārzemēm. Viņus lielākoties atgādā uz Rīgu ar prāmjiem, lidmašīnām vai vilcieniem. Ne visiem ir iespēja izmantot privāto transportu. Kā viņiem nokļūt mājās - ārpus Rīgas? Kāpēc šādos apstākļos neizmanto armijas transportu? Galu galā bruņoto spēku karavīri un zemessargi tiek apmācīti rīcībai krīzes situācijās.

Piemēram, Zviedrijā būvē lauka hospitāli, atsaucoties uz laikrakstu Dagens Nyheter, informē lsm.lv. Zviedrijas armija tirgus laukumā Stokholmas Alvsjo rajonā būvē lauka hospitāli ar 30 intensīvās terapijas gultas vietām. Hospitālis paredzēts kā rezerves variants krīzes gadījumam, jo vietu intensīvās terapijas nodaļās Stokholmas slimnīcās vēl pietiek.

Jā, ja būs nepieciešams, arī Latvijas armija piedāvāšot savas teltis lauka hospitāļa ierīkošanai. Krīzes vadības padomes sekretariātā saka - ir apzinātas Latvijas bruņoto spēku iespējas, bet pagaidām armijas iesaiste atzīta par pāragru, to iesaistīšot galējas nepieciešamības gadījumā. Turklāt bruņotie spēki atrodas karantīnā, tāpēc karavīri nepiedalās, piemēram, repatriantu transportēšanā ar armijas transportu līdz viņu dzīvesvietai. Karantīna nozīmē īpašu režīmu, karavīri nedrīkst saslimt, tāpēc armija pašlaik ir nomaļus stāvoša.

Krīzes vadības padomes sekretariāts izvērtē dažādu pasākumu samērību, to skaitā repatriantu centralizētu nogādāšanu dzīvesvietās. Lēmumus tomēr pieņem politiķi. Un pašlaik atzīts, ka nav vajadzīgs ar armijas transportu vest no ārzemēm atgriezušos un, iespējams, ar vīrusa Covid-19 infekciju slimos cilvēkus līdz viņu dzīvesvietai, lai inficētie nedrasētu pa visu Latviju.

Aizsardzības ministrija izplatījusi paziņojumu, ka Nacionālie bruņotie spēki pēc pirmā pieprasījuma ir gatavi sniegt atbalstu veselības nozarei un Iekšlietu ministrijai Covid-19 izplatības ierobežošanā, bet ministrijas šādu pieprasījumu nav izteikušas. Nacionālie bruņotie spēki gan ir saņēmuši atbalsta pieprasījumus no vairākām pašvaldībām, bet pašvaldības palikušas bešā, jo, «ņemot vērā ārkārtējās situācijas raksturu, lēmumam par atbalsta sniegšanu arī reģionālā līmenī ir jābūt centralizētam».