Igaunijas prezidents: Transporta un tranzīta ziņā Baltija nav pilnībā savienota ar pārējo Eiropu

Šodien pēc triju Baltijas valstu prezidentu un Polijas prezidenta tikšanās Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess atzina, ka transporta un tranzīta ziņā Baltijas valstis nav pilnībā savienotas ar pārējo Eiropu.

"Baltijas valstis un Polija ir savienotas tiesiski, tās ir savienotas arī aizsardzības ziņā, bet tās nav savienotas fiziski," par visu četru valstu transporta un tranzīta izolāciju sacīja Igaunijas prezidents.

Ilvess turpināja, minot, ka transporta un tranzīta izolētība ar pārējo Eiropu ir viens no būtiskākajiem jautājumiem, kurus jāizskata, lai tālāk integrētu Baltijas valstis un Poliju Eiropas Savienībā (ES).

"Mūsu valstis ilgi un smagi strādāja, lai iestātos ES, bet tas nav mūsu galamērķis, bet gan tikai instruments, lai sasniegtu lielākus mērķus," piebilda Ilvess.

Visbeidzot Ilvess uzsvēra, ka Baltijas valstīm un Polijai sadarbošanās tādās jomās kā energoatkarība un transporta barjeru likvidēšana ir obligāta, lai izmantotu ES piedāvātās iespējas sev par labu.

Jau ziņots, ka šodien "Rīgas konferences 2010" gaitā Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers tikās ar Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu, Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti un jauno Polijas prezidentu Broņislavu Komorovski.

Visu četru valstu augstākās amatpersonas Rīgas konferencē piedalās diskusijā "Baltijas jūras reģions pēc krīzes. Kas tālāk?", kur tiks pārrunāti reģiona stabilitātes un tālākās attīstības jautājumi, ekonomiskās izaugsmes potenciāla jautājumi un starpvalstu enerģētikas projekti, arī sadarbība ar Krieviju.

Šī gada Rīgas konferences mērķis ir rosināt atklātu diskusiju par ASV un Eiropas Savienības (ES) sadarbības intensitāti un efektivitāti ekonomiskās krīzes kontekstā, enerģētikas jautājumiem, jaunajiem izaicinājumiem, kuriem jāpievēršas NATO, ES un NATO dalībvalstu stratēģijā attiecībās ar kaimiņvalstīm.

Rīgas konferencē prognozē saistošas diskusijas par NATO spēku izvešanas stratēģiju no Afganistānas. Jau ziņots, ka ASV bruņotie spēki par spīti šķēršļiem līdz 2011.gada jūlijam varētu sākt iziešanas procesu no Afganistānas, Senāta komitejas sēdē šā gada vasarā atzina šīs stratēģijas plānotāji.

Savukārt rīt, 11.septembrī, Zatleram un Komorovskim paredzēta vizīte Daugavpilī.

Vispirms abas augstākās amatpersonas piedalīsies svinīgajā sagaidīšanas ceremonijā Daugavpilī, kur teiks uzrunas Daugavpils iedzīvotājiem.

Vēlāk abiem prezidentiem paredzēta tikšanās ar Daugavpils poļu kopienu, kā arī svinīgā ziedu nolikšana pie Piemiņas krusta 1919.-1920.gadā kritušajiem poļu karavīriem.

Komorovskis Latvijā viesosies pirmo reizi.

Svarīgākais