Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Nedrīkst izplatīt informāciju par "kovida" slimnieku

RŪPĪGĀK. Vīrusa Covid-19 izplatīšanās apstākļos koplietošanas telpas ir jāuzkopj un jādezinficē biežāk nekā ikdienā © Depositphotos

Sestdien satiku kaimiņu. Ļoti triviālā, tomēr nepieciešamā vietā – pie atkritumu konteineriem. Viņš man no divu metru attāluma pakliedza: «Zināji, ka tavā mājā ir seši kovidi?» Nodomāju: «O, tiešām seši?! Bet man nav ne izslavēto griķu, ne šņabja dezinfekcijai.»

Dzīvoju Rīgā, 120 dzīvokļu mājā ar astoņām kāpņu telpām. Visām - durvju kods. Nezinu, kurā vai kurās kāpņu telpās saslimušie dzīvo, ja vien viņi tiešām ir slimi ar kovidu. Nevaru ne noticēt, ne neticēt, ka tieši manā mājā ir seši ar Covid-19 saslimušie. Pat ja viņi ir, es paļaujos, ka mājas sētniece koplietošanas telpas uzkopj pēc visiem krīzes laika priekšrakstiem.

Pavēsta kaimiņiem

Un vēl kāds stāsts. Rīgā kādas mājas īpašnieks ir izstāstījis vai nu visiem, vai daļai iedzīvotāju, ka vienā no ēkā dzīvojošām ģimenēm konstatēta saslimšana ar vīrusu Covid-19. Vārdā gluži nenosauca, bet pēc pateiktajām pazīmēm iedzīvotāji izskaitļoja, kurš ir vīrusainais dzīvoklis. Par laimi, iedzīvotāji nav agresīvi un nesāka linčot saslimušos kaimiņus. Taču šādas informācijas izpaušana ir datu aizsardzības pārkāpums. Pieņemsim, ka namīpašnieks gribēja labu, tāpēc brīdināja iedzīvotājus uzmanīties. Pieņemsim, ka kāds no saslimušās ģimenes, arī labu gribēdams, izstāstīja namīpašniekam un varbūt pat lūdza informēt citus iemītniekus.

Raganu medības sākušās

Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) skaidro - tik un tā namīpašniekam nebija tiesību šādu informāciju izpaust. Diemžēl Latvijā ir daudz gadījumu, kad kaimiņi uzmana un fotografē kādu cilvēku, kurš, pēc viņu domām, ir Covid-19 vīrusa slimnieks. Protams, tiek izsaukti policisti, bet pārliecinoši vairākumā gadījumu neapstiprinās informācija, ka acīgo kaimiņu raganu medību upuris ir slims vai bijis ārzemēs un pārkāpis karantīnu.

Tiesa, ir arī gadījumi, kad tieši ar līdzcilvēku palīdzību ir fiksēts karantīnas pārkāpums. Epidemioloģiskās drošības likums nosaka to, ka personas pienākums ir nepakļaut citas personas inficēšanās riskam un personai ir pienākums pildīt epidemiologa norādījumus, lai novērstu inficēšanās risku citu cilvēku veselībai. Mājas karantīnas režīma neievērošana ir Epidemioloģiskā drošības likuma pārkāpums, kam var tikt piemērots administratīvais sods.

Karantīna un pašizolācija

Informācija par analīžu rezultātiem tiek paziņota pacientam, un SPKC nosaka, vai viņam nepieciešama karantīna vai pašizolācija. Savukārt daudzdzīvokļu mājās tiek rekomendēts pastiprināti dezinficēt koplietošanas telpas, lai samazinātu iespēju inficēties ar vīrusu Covid-19. Jāuzsver, ka vīruss neizplatās caur logiem vai durvīm, tāpēc, ja arī kādā dzīvoklī ir saslimušais, nav jāuztraucas, ja tiek atvērtas durvis. Turklāt personām, kas atrodas pašizolācijā, ir tiesības iziet no dzīvokļa.

Karantīna nozīmē, ka pacients nedrīkst atstāt savu dzīvesvietu, savukārt pašizolācija - ka to drīkst atstāt, bet jāievēro sociālā distancēšanās un nedrīkst kontaktēt ar citiem cilvēkiem tuvāk par diviem metriem un vēlams nepieskarties durvju rokturiem un liftu pogām ar kailām rokām, bet uzvilkt cimdus.

Daudzdzīvokļu mājās - papildu dezinfekcija

Tik un tā daļa daudzdzīvokļu namu iedzīvotāju uztraucas par koplietošanas telpu uzkopšanu. SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP), kas ir lielākais ēku pārvaldīšanas uzņēmums Baltijā, informē: lai nodrošinātu pārvaldīšanā esošo daudzdzīvokļu māju kāpņu telpu papildu dezinfekciju vīrusa Covid-19 izplatības ierobežošanai un inficēšanās risku mazināšanai, uzņēmuma sētnieki, uzkopšanas vienības darbinieki, santehniķi un avārijas dienesta personāls ir nodrošināti ar papildu dezinfekcijas līdzekļiem, lai paralēli ikdienas uzkopšanai dezinficētu biežāk lietotās virsmas. Viņi ir instruēti par dezinfekcijas līdzekļu lietošanu un drošības pasākumiem - regulāru roku mazgāšanu un dezinficēšanu, gumijas cimdu lietošanu, kā arī saskarsmes ierobežošanu ar citiem cilvēkiem.

Daudzdzīvokļu mājās īpaša uzmanība tiek pievērsta visiem priekšmetiem un virsmām, kurām bieži pieskaras cilvēki, piemēram, durvīm un durvju rokturiem, kāpņu margām, pastkastītēm. Uzdevums ir dezinficēt virsmas un telpas, kam varētu būt pieskāries vai kurās varētu būt uzturējies pacients ar vīrusu Covid-19, lai ierobežotu tās tālāku izplatību. Pēc ikdienas tīrīšanas koplietošanas telpu rokturiem, liftiem un citu virsmu tīrīšanai tiek lietots dezinfekcijas līdzeklis.

Nezināmus līdzekļus pašiem nelaistīt!

RNP lūdz iedzīvotājus koplietošanas telpās neuzglabāt priekšmetus, kas varētu traucēt uzkopšanu un veicināt vīrusa izplatību, piemēram, velosipēdus un bērnu ratus. Ja tomēr tādi ir, iedzīvotāji tiek aicināti pašiem tos dezinficēt, īpašu uzmanību pievēršot rokturiem. Tiem, kuriem noteikta pašizolācija vai ir vīrusa simptomi, lūgums pašiem pastiprināti dezinficēt sava dzīvokļa durvju rokturus.

Vienlaikus daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji tiek aicināti nepārspīlēt ar dezinfekcijas līdzekļu izmantošanu, piemēram, liftos. Jau ir bijuši gadījumi, kad iedzīvotāji paši izlaista dažādus dezinfekcijas līdzekļus, par kuru iedarbību mājas pārvaldnieks nevar atbildēt. Tāpēc pašreizējā situācijā ir jāuzticas namīpašniekam vai pārvaldniekam, kurš koplietošanas telpas uzkopj ar sertificētiem un zināmiem līdzekļiem, bet iedzīvotāji savu mājokļu durvju rokturus var noslaucīt ar spirtu saturošiem dezinfekcijas līdzekļiem (vēlamais spirta saturs 60-70%).

***

PIESARDZĪBAS PASĀKUMI

• Mazgāt rokas ar ziepēm vismaz 20-40 sekundes atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra rekomendācijām: https://spkc.gov.lv/lv/profesionali/ieteikumi-skolam-un-bernudarzi/get/nid/19.

• Klepojot un šķaudot nosegt muti un degunu ar vienreizlietojamo salveti, kuru pēc lietošanas izmest atkritumos, un pēc tam nomazgāt rokas; ja nav vienreizlietojamās salvetes vai kabatlakatiņa, klepot vai šķaudīt iekšējā elkoņa locītavas virsmā (piedurknē), bet nedarīt to plaukstā.

• Ievērot ne mazāk kā 2 metru distanci no personām ar akūtām elpceļu infekcijas pazīmēm.

***

Saziņa - attālināti

RNP atgādina, ka līdz turpmākiem paziņojumiem klientu apkalpošanas centri ir slēgti un tikšanās ar speciālistiem ir atceltas. Konsultācijas un saziņa iespējama:

• telefoniski 8900;

• e-pastā rnparvaldnieks@rnparvaldnieks.lv, norādot savu tālruņa numuru;

• Facebook @rigasnamuparvaldnieks un Twitter @rnparvaldnieks;

• vortālā www.e-parvaldnieks.lv.

Iespējams, ka zvana gaidīšanas laiks būs ilgāks un arī atbildes uz e-pastiem/iesniegumiem nāksies gaidīt ilgāk, jo pašreiz visi jautājumi tiek risināti attālināti, un darbinieku noslodze palielinās. RNP apsaimnieko 4200 ēkas, kurās pakalpojumus saņem gandrīz 170 000 klientu.