Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

DEMOGRĀFIJA. Februāris piesaka bērnu buma beigas

© Pixabay

Jaundzimušo skaits februārī brīdina, ka varētu būt beidzies dzimstības pieaugums, kas turpinājās kopš pagājuša gada vidus.

Ar dzimstības pacēlumu domāts tas, ka vairumā mēnešu kopš 2019. gada jūlija jaundzimušo bijis vairāk nekā tajā pašā mēnesī 2018. gadā. Šī tendence pārnāca uz šo gadu, jo janvāris ar 1602 jaun-dzimušajiem bija pamanāmi bagātāks nekā 2019. gada janvāris ar 1519 jaundzimušajiem. Tas nenozīmē, ka pilnīgi visos mēnešos jaundzimušo bija vairāk, taču mēnešu ar ļoti lielu atpalicību pārskata periodā kopš pagājušā gada jūlija nebija. Nebija - bet tagad ir. Februāra jaundzimušo skaits sarucis no 1384 līdz 1304. Jautājuma zīme par dzimstības izmaiņu tendencēm jāliek ne tikai tāpēc, ka izmaiņas vienā mēnesī nedrīkst automātiski pārnest uz visiem turpmākajiem gada mēnešiem vai vēl tālāk. Pagaidām statistiķi snieguši sākotnējos datus, kas tiks precizēti, taču pieredze neliecina, ka tādā veidā atradīsies vismaz 80 jaundzimušie, kas būtu vajadzīgi dzimstības līmeņa noturēšanai.

Aprēķinos jāņem vērā apstāklis, ka šogad februārī bija 29 dienas, t.i., par vienu dienu vairāk, nekā pagājušajā gadā. Viena diena Latvijas mērogā dod apmēram 50 jaundzimušos. Tāpēc visai ticami, ka bez garā gada, t.i., garā februāra dzimstība būtu ļoti pamanāmi caursitusi 1300 jaundzimušo robežlīniju un pārliecinošāk nekā šajā reizē liecinājusi, ka nav vairs aiz gadu kalniem ne 1200 jaundzimušo, ne 1000 jaundzimušo mēnesī.

Droši vien dzimstību absolūtos skaitļos zem 1200 un 1000 pirmie nolaidīs turpmāko gadu februāri, kuros par vienu līdz trijām dienām mazāk nekā citos mēnešos. Mazāks dienu skaits februārī tomēr netraucēja 1987. gada februārī piedzimt 4091 bērnam. Pirmajos gados pēc valsts neatkarības dzimstība samazinājās līdz trijiem, tālāk līdz diviem tūkstošiem bērnu mēnesī. Atsitiena punkts tika sasniegts 1998. gadā ar 1422 bērniem, pēc kuriem arī februāros dzimušo kļuva vairāk, līdz kamēr šo ainu sabojāja 2019. gada februāris ar 1384 bērniem un 2020. gada februāris apstiprināja, ka dzimstības bedres dibens vēl nav sasniegts.

***

Krusts pāri

Neatkarīgā

Krusteniskas līnijas ilustrē dzimstības pieaugumu šā gada janvārī attiecībā pret 2019. gada janvāri un samazināšanos šā gada februārī attiecībā pret pagājušā gada februāri. Izceltie skaitļi uzrāda jaundzimušo skaitu vidēji dienā, bet iekavās jaundzimušo kopskaits attiecīgajā mēnesī.