Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Ziedojot asinis, vīrusa bezmaksas testu neveic

© Vladislavs Proškins/F64

Valsts asinsdonoru centrs (VADC) aicina ziedot asinis, jo donoru skaits ir strauji samazinājies, bet tam ir nepieciešams nodrošināt nepieciešamo asins krājumu un slimnīcu pieprasījumu pēc asins komponentiem. Latvijā ir vairāk cilvēku ar A un 0 asinsgrupu, tāpēc pēc šo asinsgrupu asinīm ir lielāks pieprasījums. Ievērojot vairākus nosacījumus, asinis var nodot arī apstākļos, kad daudzi vairs nevar būt pārliecināti par to, ka nav inficējušies ar vīrusu Covid-19.

VADC informē, ka tāpēc slimnīcu pieprasījums pēc asins komponentiem nav mazinājies. Ņemot vērā ārvalstu pieredzi, slimniekiem ar Covid-19 izraisītajām blaknēm prognozējama nepieciešamība pēc asins komponentu pārliešanas, kas var ietekmēt pieprasījuma pieaugumu. Labā ziņa, ka Latvijā donori ir atsaucīgi. Tomēr pēc ārkārtas situācijas izsludināšanas valstī ir atcelti daudzi plānotie VADC izbraukumi. Donoru skaits strauji samazinās arī tāpēc, ka daudzi atgriezušies no ārvalstīm vai bijuši saskarsmē ar cilvēkiem, kuriem ir aizdomas par saslimšanu, un kādu laiku nevar ziedot asinis.

VADC Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ilze Bergmane uzsver, ka VADC speciālisti regulāri iepazīstas ar starptautisko informāciju un nav konstatēts, ka vīrusu Covid-19 pārnes ar asinīm. Tik un tā drošības dēļ asinis var ziedot tikai pēc 14 dienu pašizolācijas. Visās ziedošanas vietās tiek ievēroti pastiprināti piesardzības pasākumi, lai garantētu drošu vidi, tajā skaitā tiek ievērota divu metru distance un donoram tiek izmērīta temperatūra.

I. Bergmane atgādina, ka donoriem ir jābūt atbildīgiem: asinis var ziedot tie cilvēki, kuri ir pilnīgi pārliecināti par savu veselības stāvokli, jūtas labi, pēdējo 14 dienu laikā nav bijuši ārpus Latvijas teritorijas, izņemot tās valstis, kurās noteikts vēl ilgāks aizliegums, kā arī nav bijuši saskarsmē ar cilvēkiem, kuriem ir aizdomas par saslimšanu ar Covid-19. Ierodoties ziedot asinis, donors ar savu parakstu apliecina, ka viņš šos nosacījumus ievēro. Ja kāds esošais vai potenciālais donors ir iedomājies, ka vienlaikus ar asins ziedošanu būs iespēja tikt pie bezmaksas Covid-19 noteikšanas testa - nē, tā nenotiks. VADC tos neveic, un arī citās valstīs donoriem tādu testu nav.

***

INFORMĀCIJA DONORIEM

• VADC bezmaksas uzziņu tālrunis: 80000003.

• Pirms ierašanās kādā no ziedošanas vietām VADC lūdz iepazīties ar aktuālo informāciju donoriem mājaslapā www.donors.lv. Lūgums aizpildīt anketu elektroniski, kā arī izmantot iepriekšējā pieraksta iespējas. Jaunākā informācija par asins ziedošanu un izbraukumiem: www.donors.lv un sociālo tīklu kontos.

• Vēlams uz asins ziedošanas vietām ierasties ar privāto transportu.

• VADC donoru pieņemšanas vietā Gaiļezers uz laiku donoru pieņemšana pārtraukta.

• Pēc starptautiskajām rekomendācijām, asins ziedošana nav uzskatāma par masu pulcēšanās pasākumu.

• Latvijas populācijas asins grupu sadalījums:

A - 37%,

0 - 36%,

B - 20%,

AB - 7%.

• Visbiežāk pārliešanai trūkst rēzus negatīvu asiņu, jo tikai 15% cilvēku ir rēzus negatīvi.

• Latvijā gada laikā no donoru asinīm sagatavo 15 tonnas eritrocītu masas, 2,2 tonnas trombocītu masas, 25 tonnas plazmas.

• Atbilstoši 2018. gada datiem, tikai 1,6% Latvijas iedzīvotāju ir pastāvīgie donori.

Avots: VADC