Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Viņķele: Latvijā cīņai pret Covid-19 koronavīrusu ieviestie pasākumi ir efektīvi

© Romāns Kokšarovs/F64

Latvijā cīņai pret Covid-19 koronavīrusu ieviestie pasākumi joprojām apliecina efektivitāti un valsts arvien iegūst laiku ar epidēmijas "lēzenu attīstību", šorīt LTV "Rīta panorāmā" sacīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Politiķe atkārtoti pauda nostāju, ka viens no valsts uzdevumiem ir attālināt slimības "uzliesmojuma pīķi", tāpēc slimības izplatība nepārtraukti tiek monitorēta un operatīvi tiek reaģēts uz situācijām.

Veselības ministrijā arī šorīt tiks vērtēta aktuālā situācija, īpaši pievēršoties jautājumam, vai strādā sabiedrības distancēšanās pasākumi veikalos, attiecīgi vai nepieciešami kādi papildu mēri šajā jomā.

Viņķele atkārtoti uzsvēra, ka ir ļoti svarīgi, lai infekcijas pārnese nekļūst nekontrolējama un lai medicīnas darbinieki joprojām spēj izsekot inficēšanās avotiem, tāpēc nepatīkams esot Saeimas deputāta Artusa Kaimiņa gadījums, kurš maldinot par paša inficēšanās ar Covid-19 iespējamajiem apstākļiem. "Man šķiet nepieņemami, ka augsta amatpersona, kas lemj par ierobežojumiem sabiedrībai, pati tos pārkāpj," Kaimiņa rīcību komentēja ministre.

Taujāta, kad varēs izdarīt secinājumus par uz Latviju repatriēto personu inficēšanās līmeni, Viņķele sacīja, ka to varēs darīt aptuveni divas nedēļas pēc repatriācijas sākuma, bet pagaidām ņemtie testi neuzrāda augstu inficēšanās īpatsvaru pārbraukušo vidū.

Savukārt runājot par 20% "krīzes piemaksa" mediķu atalgojumam, Viņķele solīja, ka "ar šo jautājumu virzīsimies ātri uz priekšu", un tas varētu būt tikai valdības līmenī pieņemts lēmums, kam nav nepieciešams Saeimas apstiprinājums.

Viņķele atzīmēja, ka līdztekus aprīlī valdībai tikšot likts priekšā jautājums par mediķu atalgojuma reformu kopumā, kur pie izmaiņām darbs sākās vēl pirms Covid-19 pandēmijas.