Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

No šodienas līdz aprīļa vidum mācības skolās notiek attālināti

© F64

No šodienas mācības Latvijas skolās tiek organizētas tikai attālinātā režīmā, nosaka valdības izsludinātais ārkārtējās situācijas regulējums.

Valdība nolēma sākot ar 13.martu mācības skolās un augstskolās organizēt attālināti. Pagājušajā nedēļā bija pavasara brīvlaiks un mācības skolās atsāksies šodien.

Lai spētu nodrošināt attālinātās mācības visu klašu skolēniem, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) apzināja skolas un centās noskaidrot skolēnu viedierīču un interneta pieejamību. Atklājās, ka valstī ir nedaudz vairāk nekā 5000 skolēnu, kuriem šādu rīku nav, tāpēc valsts un mobilo pakalpojumu operatori vienojās sagādāt 5000 viedierīces, kuras pie skolēniem varētu nonākt šīs nedēļas beigās.

IZM uzrunāja telekomunikācijas un sakaru nozares uzņēmumus un atbilstoši valdības lēmumam skolēni saņems 2266 mobilo pakalpojumu operatora "Latvijas Mobilais telefons" un 3000 uzņēmuma "Bite Latvija" piegādātās viedierīces - planšetes un viedtālruņus. Plānots, ka planšetes saņems 1.-5.klašu skolēni, bet viedtālruņus - 6.-12.klašu skolēni.

Tāpat valdība nolēma, ka pirmsskolas izglītības iestādēm un iestādēm, kas nodrošina bērnu uzraudzības pakalpojumu, jānodrošina dežūrgrupu darbība, lai nepieciešamības gadījumā nodrošinātu pirmsskolas pakalpojumu sniegšanu vecākiem, kas paši nevar nodrošināt bērnu pieskatīšanu.

Bērni pirmsskolas drīkst apmeklēt tikai ar vecāku iesniegtu apliecinājumu, kurā norādīts, ka ne bērns, ne viņa vecāki pēdējā laikā nav bijuši ārzemēs, kā arī nav bijuši kontaktā ar koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 saslimušiem cilvēkiem.

Saeima piektdien atbalstīja valdības veiktos grozījumus ārkārtējās situācijas regulējumā par papildu ierobežojumiem, kas paredz, ka izglītības un zinātnes ministrei Ilgai Šuplinskai (JKP) nepieciešamības gadījumā ir tiesības pieņemt lēmumu par mācību gada pagarināšanu.

Ministre iepriekš ziņoja, ka, ja pirmās divas mācību nedēļas nenesīs cerētos rezultātus, tiks lemts par mācību gada pagarinājumu.

Vienlaikus ministre var pieņemt lēmumu attiecībā uz kvalifikācijas prakses apjoma samazināšanu programmās, kuras izglītojamais uzsāk pēc pamatizglītības ieguves, kā arī noteikt, ka izglītojamiem ar invaliditāti tiek nodrošināts no valsts budžeta apmaksātā asistenta pakalpojums piešķirtajā apjomā.

Rīkojums arī nosaka, ka bērniem, attiecībā uz kuriem laikposmā pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas ir pieņemts lēmums par ievietošanu sociālās korekcijas izglītības iestādē, minētā lēmuma izpildi atliek līdz ārkārtējās situācijas atcelšanai.

Vienlaikus apstiprinātie grozījumi paredz, ka sociālās korekcijas izglītības iestāde "Naukšēni" turpina savu darbu un, ka par mācību norisi militārās izglītības iestādēs lēmumu pieņem aizsardzības ministrs.

Jau vēstīts, ka no 13.marta līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu iz