Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

NMPD plāno mainīt Covid-19 testēšanas algoritmu

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Plānots mainīt jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 testēšanas algoritmu, vairāk mērķējot uz sabiedrības grupām, kurām ir lielākie riski inficēties, piemēram, mediķiem, policistiem, robežsargiem, šodien žurnālistiem stāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule.

Viņa skaidroja, ka attiecībā uz paraugu paņemšanu un testēšanu NMPD jau vairākas dienas sadarbībā ar infektologiem un epidemiologiem strādā pie jauniem principiem, kā padarīt paraugu paņemšanu mērķtiecīgāku, lai pārbaudes precīzāk vērstu uz tām grupām, kurām ir vislielākie riski.

"Iepriekšējā periodā mēs vairāk runājām par cilvēkiem, kas atgriezušies no ārzemēm, kuriem ir parādījušies simptomi. Tad, palielinoties apstiprināto gadījumu skaitam, Latvijā pieaug arī iespējamo kontaktpersonu skaits, kuriem arī var parādīties simptomi un mums jānodrošina viņu testēšana," skaidroja Cipule.

Viņa stāstīja, ka pēdējās dienās ir izveidotas vairākas teltis Covid-19 testēšanai, un arī šodien vēl vienā teltī ir sākta tieši kontaktpersonu izmeklēšana, jo apjoms, kas NMPD ir jānodrošina, ir pietiekami liels.

Cipule norādīja, ka, visdrīzāk, no pirmdienas tiks mainīti algoritmi, mērķējot testēšanu vairāk uz konkrētām sabiedrības grupām.

"Tie varētu būt sociālās aprūpes centri, tie būs mediķi, policisti, robežsargi - tie, kuriem varētu būt bijuši kontakti ar apstiprinātiem Covid-19 gadījumiem," stāstīja NMPD direktore, skaidrojot, ka līdz ar to varētu samazināties mērķtiecīgā testēšana cilvēkiem, kuri atgriezušies no ārzemēm un ir ar viegliem simptomiem.

"Pēdējo dienu testēto gadījumu proporcija parāda, ka esam ļoti audzējuši testēšanas jaudas, bet apstiprināto gadījumu skaits tieši šajā grupā ir zems. Mums ir jāmaina sava stratēģija attiecībā uz testēšanu - kādām grupām mēs to veiksim," stāstīja Cipule.

Viņa skaidroja, ka NMPD pie tā pašreiz strādā, ir izstrādāts iespējams algoritms. Visticamāk, ar pirmdienu tas stāsies spēkā, bet jau šodien NMPD koncentrējas uz to, lai izmeklētu kontaktpersonas.

Jau ziņots, ka Covid-19 Latvijā apstiprināta kopumā 124 cilvēkiem, savukārt līdz šim Latvijā kopumā veikti 4446 šādi izmeklējumi.

Līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.