Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Likumsargi diennakts laikā konstatējuši 38 ārkārtējās situācijas noteikto ierobežojumu pārkāpumus

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Valsts policija (VP) aizvadītajā diennaktī konstatējusi 38 gadījumus, kad nav ievēroti valstī noteiktās ārkārtējās situācijas ierobežojumi un aizliegumi, informēja Valsts policijā (VP).

Aizvadītajā diennaktī VP kopā ar pašvaldības policiju veikusi 388 pārbaudes par valdības noteikto ārkārtējās situācijas aizliegumu un ierobežojumu neievērošanu, konstatēti 38 pārkāpumi - lielākoties par pašizolācijas prasību neievērošanu.

Policija katrā konkrētajā gadījumā vērtēs personu administratīvo atbildību, taču tā joprojām atgādina, ka likumsargu mērķis nav personu sodīšana, bet gan veselības un drošības apdraudējuma novēršana.

Policijā arī apliecināja, ka patlaban neviens kriminālprocess par ārkārtējās situācijas aizliegumu neievērošanu nav sākts.

Administratīvo pārkāpumu kodekss iedzīvotājiem par valdības noteiktās ārkārtējās situācijas noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu paredz naudas sodu līdz 350 eiro.

Savukārt Krimināllikums par ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, paredz brīvības atņemšanu līdz trim gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu. Ja minētās darbības izraisījušas smagas sekas, Krimināllikums paredz brīvības atņemšanu līdz astoņiem gadiem.

Kā ziņots, Krīzes vadības padomes un valdības kopsēdē pagājušajā sestdienā nolemts, ka ārkārtējās situācijas periodā kultūras, izklaides, sporta un citu atpūtas vietu darba laiks ārkārtējās situācijas periodā drīkst būt ne ilgāks kā līdz plkst.23.

Tāpat valdība lēma ierobežot neorganizētu pulcēšanos kultūras, izklaides, atpūtas, sporta un reliģisko norišu vietās līdz vairāk nekā 50 cilvēkiem vienlaikus.

Savukārt visiem, kuri atgriežas no ārzemēm, patlaban ir jāievēro 14 dienu obligāta pašizolācija.

Jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatības mazināšanai Krīzes vadības padomes un valdības kopsēdē arī nolemts, ka no šā gada 17.marta uz ārkārtas situācijas laiku līdz 14.aprīlim tiek apturēti visi starptautiskie avio, dzelzceļa, jūras un autobusu pasažieru pārvadājumi.