Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā beigusies gripas epidēmija

© Andrius UFARTAS, BFL / F64 Photo Agency

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) monitoringa dati liecina, ka pēdējo divu nedēļu laikā pacientu skaits, kuri vērsušies pēc medicīniskās palīdzības un kuriem klīniski diagnosticēta gripa, nevienā no monitoringā iesaistītajām teritorijām nebija pārsniedzis 100 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju, līdz ar to SPKC paziņo par gripas epidēmijas beigām - 2020.gada 19.martā. *

Latvijā līdzīgi kā citur Eiropā gripas aktivitāte samazinās. Gripas epidēmija šajā sezonā sākās jau decembrī un turpinājās līdz marta vidum. Gripas izplatības intensitāte kopumā šajā sezonā Latvijā vērtējama kā vidēja. Stacionēto pacientu skaits saistībā ar gripas infekciju, īpaši stacionēto skaits ar gripas izraisītu pneimoniju, šajā sezonā ir mazāks nekā iepriekšējās sezonās.

Saslimstība ar citām akūtām elpceļu infekcijām ir bijusi ievērojami zemāka nekā iepriekšējās sezonās. Citu elpceļu infekciju intensitāte arī pēdējo nedēļu laikā saglabājas zemāka salīdzinājumā ar intensitāti, kāda tika novērota šajā laika periodā iepriekšējās sezonās.

Virusoloģijas dati liecina, ka Latvijā turpina cirkulēt gan A tipa, gan B tipa gripas vīrusi. Izplatās arī citi elpceļu vīrusi, kas parasti cirkulē rudens-ziemas periodā: rinovīrusi, adenovīrusi, respiratori sincitiālais vīruss, sezonālie koronavīrusi, bokavīrusi un citi.

Lai gan gripas aktivitāte mazinās, atgādinām, ka gripas un citi elpceļu vīrusi turpina cirkulēt. SPKC epidemiologi aicina arī turpmāk atcerēties par elpceļu infekciju profilakses pasākumiem. Bieži mazgājiet rokas (katru reizi pārnākot no āra, pirms ēšanas, pirms pieskaršanās sejai), regulāri vēdiniet telpas un veiciet mitro uzkopšanu, vairāk laika pavadiet svaigā gaisā un lietojiet veselīgu pārtiku, kas palīdzēs stiprināt imunitāti.

Savukārt Nacionālais veselības dienests atgādina, ka līdz ar gripas epidēmijas noslēgumu vairs nav spēkā valsts apmaksātas ģimenes ārsta mājas vizītes pie pacientiem ar gripu. Šis nosacījums neattiecas uz pacientiem, kuriem valsts apmaksātas ģimenes ārsta vizītes tiek nodrošinātas vienmēr - bērniem vecumā līdz 18 gadiem, I grupas invalīdiem un citām pacientu grupām.

Plašāka informācija par gripas aktivitāti un epidemioloģisko situāciju Latvijā, Eiropā un citur pasaulē atrodama Epidemioloģijas biļetenos SPKC mājaslapas sadaļā "Pārskats par gripu".

* Pamatojoties uz Ministru kabineta 2006.gada 21.novembra noteikumu Nr. 948 "Noteikumi par gripas pretepidēmijas pasākumiem" 8.1 punktā noteikto.