Mudina valdību dot iespēju izmantot nodokļu atvieglojumus arī nevalstiskajam sektoram

© Romāns Kokšarovs/F64

 Sakarā ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu, valsts atbalsts ir nepieciešams arī nevalstiskajam sektoram, tostarp arī dodot iespēju izmantot nodokļu atvieglojumus, norādīja Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija "Sustento".

Organizācija, kas pārstāv 55 cilvēku ar invaliditāti un hroniskām saslimšanām nevalstiskās organizācijas visā Latvijā, nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), skaidrojot grūtības, kas nevalstiskajām sektoram radušās ārkārtējās situācijas ietekmē.

Organizācijas valdes priekšsēdētāja Gunta Anča vēstulē skaidro, ka patlaban liela daļa no dalīborganizāciju sociālajiem pakalpojumiem, tostarp dienas centriem un motivācijas grupām, ir slēgti vai ļoti ierobežoti, kas savukārt nozīmē, ka šīs nevalstiskās organizācijas nesaņems samaksu par sniegtajiem pakalpojumiem un līdzīgi kā ikviens uzņēmējs tuvojas bankrota draudam.

"Šīs organizācijas nespēs segt telpu izdevumus, maksāt algas un nodokļus par saviem darbiniekiem, attiecīgi nespēs nodrošināt pakalpojumu brīdī, kad ārkārtas situācija būs beigusies," valdībai adresētajā vēstulē skaidro Anča.

Koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 ir būtiski ietekmējusi arī tās nevalstiskās organizācijas, kas sniedz pakalpojumus cilvēkiem ar invaliditāti dažādos projektos un iepirkumos.

Tāpēc organizācija aicina valdību dot atļauju pašvaldībām aprēķināt samaksu par pakalpojumu, ņemot vērā vidējo samaksu nevis šī brīža klientu skaitu. Tāpat tiek rosināts piedāvāt iespējas saņemt biroja un pakalpojuma sniegšanas telpu īres atlaidi gadījumos, ja telpas pieder valstij vai pašvaldībai, kā arī palīdzēt veikt biroja un pakalpojuma sniegšanas telpu īres atmaksu gadījumos, ja telpas nepieder valstij vai pašvaldībai.

Vienlaikus organizācija uzskata, ka, veicot iepirkumu, būtu jāļauj veikt individuālās konsultācijas attālināti, lai gan tas nav iepriekš paredzēts iepirkuma specifikācijā.

Paralēli nodokļu atvieglojumiem, tiek mudināts izskatīt arī citus potenciālus atvieglojumu veidus.

Organizācija arī piedāvā valdībai nepieciešamības gadījumā skaidrot savus ieteikumus un, iespējams, tos arī papildināt.

Jau ziņots, ka aizvadītajā diennaktī Latvijā konstatēti 11 jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi, savukārt kopumā valstī līdz šim reģistrēts 71 ar koronavīrusa izraisīto slimību sasirdzis cilvēks, informē SPKC.

No piektdienas līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Valdība sestdien arī nolēma, ka no 17.marta tiek atcelta starptautisko pasažieru pārvadājumi caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, izņemot pasažieru pārvadājumus ar valsts gaisa kuģiem un militāro transportu.

Tāpat no 17.marta aizliegta personu un transportlīdzekļu pārvietošanās caur lidostu, ostu, dzelzceļa un autoceļu Eiropas Savienības ārējās robežas robežšķērsošanas vietām, kā arī robežšķērsošanas vietās, kas paredzētas vietējai pierobežas satiksmei, izņemot kravu pārvadājumus.

Vienlaikus Latvijas valstspiederīgajiem un ārzemniekiem, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā, atļauts, atgriezties Latvijā caur minētajām robežšķērsošanas vietām. Tāpat ārzemniekiem atļauts caur tām no Latvijas izceļot.

Ja Latvijas valstspiederīgajiem līdz 17.martam nav izdevies atgriezties Latvijā, obligāti jāreģistrējas Konsulārajā reģistrā, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM). Ja tas neizdodas, ĀM lūdz obligāti reģistrēties Konsulārajā reģistrā. Ministrija ņems šo informāciju vērā, lemjot par atgriešanās risinājumiem. Konsulārajā reģistrā var reģistrēties, izmantojot portālu "latvija.lv". Ar ĀM Konsulāro departamentu var sazināties pa tālruni +371 26337711.

Svarīgākais