Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Atgādina - roņiem netuvoties!

© Aivars Ķesteris/F64 Photo Agency

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) aicina liedagā redzamos ronēnus likt mierā un tiem netuvoties. Baltijas jūrā uz saliņām dzimušie pelēko roņu mazuļi marta vidū jau ir paaugušies un nereti dodas jūrā vieni paši, līdz ar to baltie un pūkainie ronēni jau ir sastopami arī Latvijas piekrastē.

DAP jau vairākus gadus informē iedzīvotājus, kā rīkoties, ja liedagā ieraudzīts ronēns. Iedzīvotājiem nav atļauts ronēnu glābt, kaut kur pārvest, bet, ja dzīvnieks jau ir miris, tad jāinformē vietējā pašvaldība. Turklāt roņu mazuļi cieš no pārmērīgas uzmanības, un cilvēku pārmērīga ucināšanās vai līšana klāt, lai nofotografētos, ronēniem izraisa stresu. Lielākoties ronēniem nekāda palīdzība nav nepieciešama.

It kā pašsaprotami, ka suņus vajadzētu turēt pa gabalu no roņu mazuļiem, diemžēl tā nenotiek. Pludmalē, liedagā suns jātur pavadā.

Tā kā gadu no gada DAP speciālistiem nākas skaidrot, kā rīkoties, ja pludmalē ieraudzīts roņa mazulis, tagad piekrastē ir izvietoti informatīvie plakāti.

DAP sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Rēna informē, ka tikai nepieciešamības gadījumā DAP speciālisti dosies pie roņu mazuļa un pēc situācijas izvērtēšanas lems par turpmāko rīcību - roņa pārvietošanu vai nogādāšanu uz Rīgas Zooloģisko dārzu atlabšanai. Tāpēc vislabākais, ko cilvēks var darīt roņu labā, - likt tiem mieru.

Pagājušajā gadā Rīgas Zooloģiskajā dārzā nogādāti 22 pelēkie un viens pogainais ronis. Visus atvestos pelēko roņu mazuļus atrada Rīgas līča Vidzemes piekrastē posmā no Ainažiem līdz Ragaciemam, bet pogainais ronis atvests no Igaunijas. Dzīvnieki bija ļoti novārguši, un atvešanas brīdī tie svēra vien 10 līdz 14 kilogramus, kas ir tikai nedaudz vairāk par tikko dzimuša ronēna svaru. 12 ronēniem uz ķermeņa bija lielas un dziļas koduma rētas, kas, visticamāk, ir suņu atstātas, jo šie mazuļi tika atrasti cilvēku apdzīvotās un iemīļotu liedaga pastaigu vietās Rīgas tuvumā.

***

KUR ZVANĪT

Palīdzība nepieciešama tikai bīstami savainotiem ronēniem. Šādā gadījumā cilvēki tiek lūgti zvanīt DAP pa tālruņa numuriem: 27878099 (Kurzemē), 26424972 (Pierīgā) un 26329412 (Vidzemē).


http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2020/03/17/roniem-netuvoties