Tērauda: Robežu slēgšana starp ES dalībvalstīm ir nepatīkamas Covid-19 izplatības sekas

© Kaspars Krafts/F64

Eiropas Savienības (ES) iekšējo robežu slēgšana starp vairākām dalībvalstīm, kas kavē arī Latvijas valsts piederīgo atgriešanos, ir negaidītas un nepatīkamas Covid-19 izplatības sekas, šādi situāciju Eiropā komentēja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda (AP). 

Vaicāta par situāciju pie Vācijas un Polijas robežas, kur robežas šķērsošanu nevar veikt Latvijas valsts piederīgie ar privātajiem transportlīdzekļiem, Tērauda norādīja, ka Ārlietu ministrija strādā, lai rastu risinājumu, tajā skaitā meklē iesējas arī pa alternatīviem ceļiem atgriezties atpakaļ tiem, kas ir palikuši pusceļā uz Latviju.

Eiropas lietu komisijas vadītāja norādīja, ka epidēmijas vīrusa apkarošanas laikā tikusi gaidīta savstarpēja solidaritāte, bet tā tas nav noticis. Iespējams, ka ES plāns par ārējo robežu slēgšanu no citām valstīm ļaus ES dalībvalstīm būt pretimnākošākām ļaut savu robežu šķērsot tiem ES pilsoņiem, kas vēlas atgriezties savā valstī, šādu cerību pauda deputāte.

Deputāte atturējās prognozēt, kad varētu rast risinājumu valsts piederīgajiem, kas uz Vācijas un Polijas robežas gaida iespēju nokļūt Latvijā. Politiķe norādīja, ka gan ĀM, gan citas institūcijas strādā gan pie praktiskiem, gan diplomātiskiem risinājumiem.

Kā ziņots, Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) sociālajā medija "Facebook" informēja, ka saistībā ar problēmām uz Vācijas-Polijas robežas ar Latvijas valstspiederīgajiem šodien uz Ārlietu ministriju ir uzaicināta Polijas vēstniece. "Diemžēl šobrīd nav izdevies rast efektīvu risinājumu, neraugoties uz pūlēm," skaidroja politiķis, piebilstot, ka tiek turpināts strādāt.

Kā ziņots, ārvalstīs esošajiem Latvijas valstspiederīgajiem līdz 17.martam bija jācenšas pašiem rast iespēju atgriezties mājās, bet, ja tas neizdodas, obligāti jāreģistrējas Konsulārajā reģistrā, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Ministrija strādā kopā ar Igauniju un Lietuvu, lai rastu risinājumu Polijas šķērsošanai tranzītā. Rinkēvičs atzina, ka uz Vācijas un Polijas robežas atrodas diezgan daudz ne tikai Latvijas, bet arī Igaunijas un Lietuvas valstspiederīgo - gan autobusi, gan automašīnas.

Līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Valdība sestdien arī nolēma, ka 17.marta atcelt starptautiskos pasažieru pārvadājumus caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, izņemot pasažieru pārvadājumus ar valsts gaisa kuģiem un militāro transportu.

Latvijā

Nupat piedzīvotie rekordlielie plūdi Polijā, Austrijā un citās valstīs pavēra neticamas postījumu ainas. Pēdējā laikā pieredzētais dabas stihiju biežums Eiropā, tostarp Latvijā, mudina cilvēkus vairāk domāt par to, kā finansiāli nodrošināties pret neparedzētiem zaudējumiem. Ja pirms 10 gadiem reti kurš iedzīvotājs Latvijā satraucās par vētras radītiem bojājumiem savam īpašumam, tad tagad katrs trešais norāda, ka bažījas par iespējamiem postījumiem, ko var nodarīt dažādas dabas stihijas.

Svarīgākais