Asociācija: Pirms valdības lēmuma ir grūti prognozēt par viesnīcu gatavību būt dīkstāvē

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Pirms valdība otrdien ir lēmusi par "dīkstāves reglamenta" detaļām, tostarp, kas attiecas arī uz darbinieku saglabāšanu, ir grūti prognozēt, cik daudzas viesnīcas būs gatavas stāvēt dīkstāvē, pastāstīja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Pinnis.

Viņš sacīja, ja Latvija, līdzīgi kā Lietuva, nolems tūrisma nozares darbiniekiem apmaksāt 40% no vidējās mēnešalgas, Latvijas tūrisma nozares darbiniekiem izdevīgāk būs doties bezdarbniekos.

Pinnis norādīja, ka patlaban notiek komunikācija ar Ekonomikas ministriju, cenšoties rast risinājumus tūrisma nozares darbiniekiem, lai neradītu slogu uz sociālo budžetu, bet tajā pašā laikā saglabātu cilvēkus nozarē.

"Mēs gribētu, lai Latvija apstiprina vismaz 70% no darbinieka vidējās mēnešalgas. Svarīgi, lai šie cilvēki var nomaksāt savus rēķinus un iegādāt nepieciešamo," uzsvēra Pinnis.

Jau ziņots, ka Lietuvas valdība pirmdien, 16.martā, apstiprināja 2,5 miljardu eiro vērtu ekonomikas stimulēšanas plānu, kura nolūks ir mazināt jaunā koronavīrusa izplatīšanās sekas.

Plānā uzsvērts, ka valsts būs solidāra ar darba devējiem, palīdzēs viņiem saglabāt darbavietas, kā arī piešķirs uzņēmumiem nodokļu atlaides.

Lietuvas finanšu ministrs Viļus Šapoka, uzrunājot valdības locekļus, norādīja, ka valsts aizņemšanās griesti tiks palielināti līdz pieciem miljardiem eiro jeb apmēram 10% no valsts iekšzemes kopprodukta. Viņš uzsvēra, ka tikai uzņēmumi, kas neliks saviem darbiniekiem doties bezalgas atvaļinājumā vai neatlaidīs darbiniekus, varēs izmantot atvieglojumus.

Plāns paredz, ka valsts sniegs palīdzību uzņēmējiem, lai saglabātu darbavietas līdz trim mēnešiem, kompensējot darbinieku darba samaksu par pilnīgas vai daļējas dīkstāves laiku.

Darbiniekiem būs jāmaksā vismaz minimālā mēnešalga.

Tāpat ziņots, ka patlaban Latvijā tiek izstrādāts tā dēvētais "dīkstāves reglaments", ar kura palīdzību valsts varētu nodrošināt finansiālu palīdzību tiem uzņēmumiem, kuru darbību būtiski skārusi jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatība.

Līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusa izplatību izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojumu. Tostarp no otrdienas atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, izņemot pasažieru pārvadājumus ar valsts gaisa kuģiem un militāro transportu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.