Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Kritiski svarīga ir ceļotāju izolēšanās

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Kopumā simts reisu, ap pieci tūkstoši pasažieru. Visi ielido Rīgā, izmantojot pēdējo iespēju, kad ir atļauti pasažieru reisi. Situācija mainās ik pa stundai, jo zināms, ka vairākas lidsabiedrības lūgušas ielidot Rīgas lidostā vēl pēc pusnakts.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests lidostā Rīga visiem no ārvalstīm atlidojošajiem Latvijas valsts piederīgajiem piedāvā veikt laboratoriskos izmeklējumus uz jauno koronavīrusu Covid-19, tomēr šīs pārbaudes ir brīvprātīgas, pat neraugoties, ka lielākā daļa ielidojošo pasažieru ir no vīrusa īpaši skartajām valstīm. Veselības ministrija izvēlējusies ieteikumu taktiku - aicina nebaidīties veikt šos testus jau lidostā, īpaši, ja ir saslimšanas pazīmes - klepus, temperatūra, kakla sāpes. Visiem, kuri atgriezušies no ārvalstīm, ir jāpaliek mājas karantīnā uz 14 dienām, novērojot savu veselības stāvokli.

Līdz pirmdienai īpašā reģistrā bija pieteikušies vairāk nekā tūkstoš Latvijas iedzīvotāju, kuri izteica vēlēšanos atgriezties Latvijā līdz otrdienai, 17. martam, kad tiek slēgti starptautiskie pasažieru pārvadājumi. Latvijas krīzes vadība neizskatīja tādu iespēju, kā visus pašlaik atceļojošos ievietot kopīgā karantīnā uzreiz pēc ielidošanas, bet ir noteikta karantīna jeb pašizolācija mājās, kura saskaņā ar valdības izsludināto ārkārtas stāvokli valstī ir obligāta. Par tās neievērošanu var draudēt arī sods, bet visvairāk tomēr tiek uzsvērta cilvēku atbildība un situācijas izpratne. To vakar pēc sarunas ar veselības ministri Ilzi Viņķeli, Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologu Juriju Perevoščikovu un premjerministru Krišjāni Kariņu uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits: «Vīrusa izplatības ierobežošana ir atkarīga no mūsu visu izturēšanās, no tā, cik mēs esam atbildīgi un kā mēs ievērojam vadlīnijas. Mēs nedrīkstam pašlaik to ignorēt un apdraudēt citus.» Valsts prezidents aicināja cilvēkus pielāgoties jaunajiem apstākļiem un jaunam dzīves ritmam, lai viens otru pasargātu.

Latvijā kopumā laboratoriski uz koronavīrusu Covid-19 pārbaudīti 1147 iedzīvotāji un saslimšana apstiprināta 34 cilvēkiem, tas nozīmē, ka diennakts laikā saslimušo skaits palielinājies par četriem. Pēc veselības ministres teiktā, tas nozīmē, ka vīrusa izplatība Latvijā joprojām ir lēzena. Lidostā Rīga izveidotajā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta punktā pirmdien līdz pēcpusdienai ieteiktos testus bija veikuši 65 cilvēki (izmeklējumu rezultāti būs zināmi pusotras dienas laikā). Lidostā par iespēju veikt šos testus un saņemt citu informāciju, kas saistīta ar ārkārtas situāciju, atgādina paziņojumi skaļruņos. Lai palielinātu veikto analīžu skaitu, Latvijas infektoloģijas centrā izveidots vēl viens mobilais laboratorijas punkts, taču arī uz to iepriekš ir jāpiesakās. Primāri analīzes par valsts naudu tiek veiktas cilvēkiem, kuriem ir saslimšanas simptomi un kuri atgriezušies no vīrusa skartajām valstīm. Veselības ministrija atgādina, ka visiem, kuri atgriežas no ceļojuma ārzemēs, ir jāveic pašizolēšanās 14 dienas dzīvesvietā un, ja 14 dienu laikā parādās saslimšanas simptomi, jāzvana 113.

Ārlietu ministrija aicina visus, kuriem nav izdevies nokļūt uz speciālajiem lidmašīnu reisiem uz Rīgu vai rast citus veidus, kā līdz otrdienai atgriezties Latvijā, reģistrēties Konsulārajā reģistrā. Ministrija ņems šo informāciju vērā, lemjot par atgriešanās risinājumiem. Konsulārajā reģistrā var reģistrēties, izmantojot portālu latvija.lv. Ar Ārlietu ministrijas Konsulāro departamentu var sazināties pa tālruni +371 26337711. Tiesa, pēdējās dienas tas ir ļoti pārslogots, jo Latvijā plānoja un vēl cer atgriezties tūkstoši tautiešu. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs sacīja, ka jebkurš, kurš piesakās Konsulārajā reģistrā, aizpilda minēto formu vai vienkārši dara par sevi zināmu e-pastā vai piesakās vēstniecībā, tiek uzskaitīts, un tiks organizēti pasākumi, lai cilvēkus atgrieztu Latvijā. Tomēr tas, visticamāk, nenotiks ļoti ātri. Ārlietu dienests mierina, ka visiem Latvijas piederīgajiem robežas būs atvērtas.