Lielbritānijā atklāta liela viltus laulību shēma, kurā iesaistīti Latvijas pilsoņi

Vairāki Latvijas pilsoņi bijuši iesaistīti lielākajā viltus laulību shēmā, kāda jebkad atklāta Lielbritānijā, aģentūru LETA informēja Lielbritānijas vēstniecībā Latvijā.

Anglikāņu baznīcas vikārs un vēl divi vīrieši tikuši apcietināti par vairāku simtu viltus laulību organizēšanu starp Austrumeiropas un Rietumāfrikas valstu vīriešiem un sievietēm. Lietas izskatīšana ilga vairāk nekā astoņas nedēļas. Tās rezultātā mācītājs Alekss Brauns, Ukrainas pilsonis Vladimirs Bučaks un jurists Maikls Adelasoje tika atzīti par vainīgiem sazvērestībā, kas veikta ar mērķi pārkāpt imigrācijas noteikumus.

Apvienotās Karalistes Robežu aģentūras veiktajā izmeklēšanā noskaidrots, ka minētās trīs personas bija iesaistītas gandrīz 360 viltus laulību organizēšanā Svētā Pētera un Svētā Pāvila baznīcā Dienvidaustrumu Anglijā laikā no 2005. līdz 2009.gadam. Brauns vadīja visas šīs laulību ceremonijas.

Šī, domājams, ir lielākā viltus laulību shēma, kas jebkad atklāta Lielbritānijā. Visus trīs minētos vīriešus notiesāja 29.jūlijā. Procesa laikā zvērināto tiesai tika pierādīts, ka laikā, kad Svētā Pētera baznīcā strādāja Brauns, lielākā daļa laulību tika noslēgtas ar mērķi atvieglot uzturēšanās atļaujas saņemšanu Apvienotajā Karalistē.

Daudzi no laulībās iesaistītajiem bija austrumeiropieši, kurus vervēja Bučaks, tie tika laulāti ar rietumafrikāņiem, kurus savukārt Adelasoje pārstāvēja savā jurista praksē. Vairāki no tiem, kas piedalījās viltus laulībās kā līgavas vai līgavaiņi, bija no Latvijas. Dažos gadījumos laulību ceremonijas tika atceltas, un jau pēc pāris dienām tā pati persona atgriezās precēties, bet jau ar citu partneri.

Tiesa visiem trīs apsūdzētājiem piespriedusi četrus gadus ieslodzījumā, kā arī Bučakam tika piespriesti vēl deviņi mēneši par viltotu personas dokumentu glabāšanu, bet Braunam - pieci mēneši par to, ka netika veikta laulību uzsaukšana.

"Nelegālā imigrācija ir liels bizness. Gan šeit, gan ārvalstīs mums nākas saskarties ar labi organizētiem noziedzīgiem grupējumiem, kas pārtiek no tā, ka izmanto mūsu imigrācijas sistēmu un pārkāpj robežšķērsošanas noteikumus. Daži no šiem grupējumiem slēpj cilvēkus kravas kastēs, mēģinot šķērsot robežas nelegāli, dažiem tiek sagādāti viltoti personu apliecinoši dokumenti, bet citi organizē viltus laulības. Visļaunākais ir tas, ka daži liek sievietēm un bērniem pret savu gribu strādāt seksa pakalpojumu industrijā," par notikušo komentāru sniedzis Lielbritānijas ministrs imigrācijas jautājumos Damjans Grīns.

Svarīgākais