Merkeles efekts varētu būt redzams vēlāk

Pa to, kāda ietekme Vācijas kancleres Angelas Merkeles nesenajai vizītei Rīgā būs uz Latvijas politiku un tālāko attīstību, ir pāragri spriest, aģentūrai LETA apgalvoja aptaujātie ārpolitikas eksperti.

Sabiedriskās politikas centra "Providus" Eiropas politikas pētniece Dace Akule, politologs Kārlis Daukšts un ārpolitikas eksperts Andris Sprūds ir vienisprātis, ka vēl ir pāragri censties saskatīt Merkeles vizītes radīto ietekmi, jo šobrīd pastāv vairāki faktori, kas kavē ietekmes materializēšanos, piemēram, gaidāmās Saeimas vēlēšanas, Eiropas Savienības (ES) finansēšanas stratēģijas pārskatīšana un ES attiecību ar Krieviju veidošanās.

Akule aģentūrai LETA stāstīja, ka tā noteikti dos pozitīvu stimulu turpmākajām Latvijas un Vācijas attiecībām, arī ES kontekstā, jo Vācija ir lielākā ES ekonomika un viena no ietekmīgākajām valstīm ES.

Tomēr, "lai arī vizītes laikā tika pārrunāti visi Latviju saistošie jautājumi, kuros ir svarīga Vācijas valdības izpratne par Latvijas situāciju, vai tas nozīmēs reālu atbalstu no Vācijas, vēl ir pāragri spriest", piebilst Akule.

Akule skaidro, ka investoriem nepietiek tikai ar pozitīviem signāliem no politiķiem. Vēl jo vairāk - šobrīd daudzi nogaida vēlēšanas, lai saprastu, kādā virzienā Latvija attīstīsies un vai ir gaidāma stabilitāte.

Arī Sprūds pauž, ka "Merkeles tēls nav mazsvarīgs un varot radīt nozīmīgu investoru piesaisti Latvijai, jo viņu interese tagad noteikti būs, tikai ir jautājums, vai šī interese būs ilglaicīga".

Savukārt Daukšta un Sprūda viedokļi sakrīt uzskatā, ka Merkeles vizīte ir liels mājiens Latvijai - dziļāk un aktīvāk integrēties ES un pildīt visas regulas un direkcijas, ko tā pieprasa, kā arī nekādā gadījumā nedrīkst celt nesaskaņas ar Krieviju. Arī jautājumā par Merkeles ietekmi uz latviešu vēlētāju partiju izvēli eksperti izteica līdzīgus spriedumus.

Akule izsakās, ka Merkeles uzslavas par "labi padarītajiem mājas darbiem" ir nepieciešamas ne tikai politiķiem, bet arī Latvijas sabiedrībai, kas par šiem mājas darbiem maksā. "Tas, protams, ir signāls, ka uzsāktais darbs ir jāturpina, ko varētu arī interpretēt kā atbalstu pašreizējai valdībai. Taču nedomāju, ka Vācijas kancleres teiktais būtiski ietekmēs Latvijas iekšpolitiku," piebilst eksperte.

Sprūds savukārt atzīmēja, ka, lai arī Merkeles uzslavas vēlētājus Latvijā ietekmēs, ietekme būs maza. Pēc Sprūda domām, vislielākais ieguvums tiktu politiskajai apvienībai "Vienotība", kurai tagad jau galēji tiks piedēvēta Rietumu ideoloģija.

"Pašreizējā koalīcija ir simpātiska kā Eiropai, tā citām pusēm, kas tās saglabāšanās gadījumā var gan sniegt savu labumu, gan radīt situāciju, kur Eiropa no Latvijas sagaida bezierunu paklausību," piebilst Sprūds.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais