Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Zīle: Ierobežojumi uz ES valstu robežām, iespējams, radīs šķēršļus arī preču apritei

© Kaspars Krafts/F64

Ierobežojumi uz Eiropas Savienības (ES) valstu robežām galvenokārt attiecas uz iedzīvotāju pārvietošanos, taču arī preču apritei visticamāk būs šķēršļi, šādu viedokli pauda Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Roberts Zīle (VL-TB/LNNK).

Viņš norādīja, ka Covid-19 izplatības radītā ārkārtas situācija ES atklāj vairākus aspektus, kurus iepriekš pat neievēroja.

Kā piemēru Zīle minēja medicīnas preces, ko ES neražo, bet importē no Āzijas valstīm, tajā skaitā arī Ķīnas. "Tik kritiskā situācijā, kāda ir izveidojusies patlaban, ES saprot, ka mums pat nav tādu ražotņu, kas varētu nodrošināt ES tirgu ar nepieciešamajām medicīnas precēm," atzina Zīle.

Viņš prognozē, ka esošās ārkārtas situācijas dēļ pilnībā netiks pārtraukta tirdzniecība, taču arī kravu pārvadātājiem jārēķinās ar stingru robežu kontroli gan būs.

Runājot par pārtikas preču pieejamību, Zīle pieļāva, ka varētu būt ierobežota pieejamība atsevišķām preču grupām, ko Latvija importē, piemēram augļiem. "Par pārtikas nepieejamību gan iedzīvotājiem nevajadzētu raizēties," mierināja Zīle.

Jau ziņots, ka Krīzes vadības padomes un valdības kopsēdē sestdien plānots lemt, vai atcelt starptautisko pasažieru pārvadājumus caur lidostu un ostu robežšķērsošanas vietām. Tāpat tiks lemts, vai atcelt starptautiskos pasažieru pārvadājumus ar autobusiem un dzelzceļa transportu caur autoceļu un dzelzceļa robežšķērsošanas vietām.

Lai ierobežotu Covid-19 izplatību, vairākas valstis Eiropā - īpaši Polija, Čehija, Slovākija, Dānija un Ukraina - noteikušas pārvietošanās ierobežojumus, tostarp slēgušas robežu. Lielākā daļa šo ierobežojumu stāsies spēkā šonakt.