Latvijā maijā notiks plašas starptautiskas mācības

© Kaspars Krafts/F64

Latvijā maijā paredzētas plašas starptautiskas militārās mācības, kurās trenēs artilērijas, prettanku un aizsardzības pret masu iznīcināšanas ieročiem spējas.

No 6.maija līdz 15.maijam Latvijā plānots organizēt Nacionālo bruņoto spēku (NBS) un ārvalstu bruņoto spēku vienību kopējās militārās mācības "Summer Shield". Šīs ir bataljona līmeņa štābu un apakšvienību mācības kaujas atbalsta elementu plānošanai un vadīšanai dažādās taktiskajās operācijās.

Mācībās karavīri trenēs plaša spektra kaujas atbalsta spējas - artilērijas, mīnmetēju, izlūkošanas, aizsardzības pret masu iznīcināšanas ieročiem, kaujas inženieru un konstrukcijas inženieru un prettanku spējas.

Plānots, ka militārajās mācībās Latvijā piedalīsies vairāk par 500 ārvalstu militārpersonām no NATO dalībvalstīm.

Starptautisko militāro mācību laikā NBS pilnveidos vienību savstarpējo sadarbību un savietojamību, gaisa un sauszemes operāciju vadības procedūras un trenēs Kaujas atbalsta un Kaujas nodrošinājuma vienības, sadarbojoties ar kājnieku vienībām to uzdevumu izpildē.

Savukārt no 13.jūnija līdz 21.jūnijam Latvijā plānots organizēt Lielbritānijas vadītās NATO paplašinātās kaujas grupas Igaunijā taktiskās mācības. Šīs ir kaujas grupas kārtējās rotācijas sertifikācijas lauka taktiskās mācības, kurās tiks pārbaudīta Lielbritānijas vadītās NATO paplašinātās kaujas grupas Igaunijā kontingenta gatavība veikt pilna spektra operācijas. Starptautisko militāro mācību laikā NBS trenēs spēju sniegt uzņemošas valsts atbalstu.

Saskaņā ar likumu lēmumu par NBS vienību piedalīšanos kopējās militārajās mācībās Latvijas teritorijā, ja mācībās piedalās vairāk par 500 ārvalstu militārpersonām, pieņems Ministru kabinets.