Arodbiedrība pieprasa, lai arī bērnudārzos tiek pārtrauktas mācības

© Jānis Saliņš/ F64 Photo Agency

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) aicina valdību ārkārtējās situācijas ierobežojumus papildināt ar vēl vairākiem punktiem, kas attiecas uz pirmsskolas izglītības procesu un attālinātu nodarbinātību. LIZDA prasa garantijas, ka ārkārtējās situācijas laikā visiem pedagogiem, zinātniekiem un tehniskajiem darbiniekiem tiks saglabāts atalgojums pilnā apmērā.

LIZDA pieprasa valdībai ārkārtējās situācijas ierobežojumu sarakstu papildināt ar šādiem punktiem:

• Saglabāt pilnā apmērā darba atalgojumu visiem pedagogiem, zinātniekiem un tehniskajiem darbiniekiem.

• Izvērtējot katru situāciju atsevišķi, izglītības un zinātnes jomā strādājošajiem darbs ir jāveic attālināti, no dzīvesvietas.

• Jāpārtrauc klātienes izglītības procesa norisi visās pirmsskolas izglītības iestādēs.

"Pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas, LIZDA biedri bija neziņā - vai izglītības iestāžu slēgšana nozīmē, ka tas ir bezalgas atvaļinājums. Kā ārkārtējās situācijas laikā notiks pedagogu darbs? Taču vislielāko sašutumu pauž pirmsskolas izglītībā nodarbinātie. LIZDA ieskatā tieši pirmsskolas pedagogi tiek pakļauti riskam. Daudzi pirmsskolas izglītības iestāžu darbinieki dodas uz darbu ar sabiedrisko transportu, daudzi strādājošie ir covid-19 riska vecuma grupā. LIZDA lūdz vecākus būt saprotošiem, darba devējus maksimāli rast iespēju ļaut strādāt vecākiem attālināti vai saīsinātu darba laiku, lai neapdraudētu savu bērnu, pedagogu un tehnisko darbinieku, kā arī kopējo sabiedrības veselību. " uzsver LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Jau vēstīts, ka no13.marta mācības Latvijas skolās un augstskolās notiks attālinātā formā.

Krīzes vadības padome lēmusi pārtraukt mācību procesa norisi klātienē visās izglītības iestādēs, nodrošinot no 13.marta mācības attālināti, izņemot centralizēto valsts pārbaudījumu norisi, ko svešvalodā jaunnedēļ kārtos 12.klašu skolēni.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) pēc sēdes informēja, ka līdz 14.aprīlim tiek slēgtas visas mācību iestādes, savukārt pirmsskolas apmeklēt varēs tie bērni, kuru vecāki 13.martā varēs iesniegt izglītības iestādei rakstisku apliecinājumu, ka bērns un ģimene nav apmeklējuši Covid-19 skartās valstis vai teritorijas, bērns nav bijis kontaktā ar Covid-19 saslimušajiem vai kontaktpersonām un vecākiem nav iespēju citādi nodrošināt bērna pieskatīšanu.

Tāpat premjers atklāja, ka līdz 14.aprīlim tiek pārtraukti visas kultūrizglītības un sporta profesionālās ievirzes un interešu izglītības programmu mācību procesi, tostarp treniņi, sacensības un mēģinājumi.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais