Iedzīvotāji varēs paši ierasties Infektoloģijas centrā, lai nodotu "Covid-19" analīzes

© PA/SCANPIX/LETA

Turpmāk iedzīvotājiem būs iespēja pašiem ierasties Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC), lai nodotu analīzes uz Covid-19, ceturtdien paziņoja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Iedzīvotājiem, iepriekš piesakot vizīti pa telefonu, būs iespēja ierasties LIC, nodot paraugu un majās-paškarantīnas režīmā, sagaidīt rezultātus, pavēstīja Viņķele.

Tas tiks organizēts tuvākajā laikā un iedzīvotāji tiks informēti, bet ja būs vēl lielāks pieprasījums pēc analīzēm, tiks domāti citi veidi, norādīja ministre.

Tomēr šāda iespēja būs tikai tiem, kuri ir atgriezušies no tā sauktā sarkanā saraksta valstīm un viņiem ir parādījušies attiecīgie simptomi.

Viņķele uzsvēra, ka šādā veidā tiks būtiski palielināta analīžu nodošanas kapacitāte un "tas ļaus ātrāk un efektīvāk testēt cilvēkus".

Vienlaikus notiek pārrunas ar privātajām laboratorijām un tuvākajā laikā arī tur varēs nodot paraugus, savukārt analīzes apmaksās valsts.

"Šādu vīrusu var apturēt tikai ar sabiedrības līdzdalību, līdz ar to aicinu pārskatīt ikdienas rutīnu," sacīja ministre, mudinot, iedzīvotājus mazgāt rokas, nesveicināties sarokojoties, ievērot distanci veikalos, neiepirkties pīķa stundās un neizmantot veikalus kā atpūtas vietas brīvdienās. "Iepērkam to, kas ir nepieciešams, un dodamies mājas," piebilda ministre.

"Šie ir pierādījumos balstīti, efektīvi vīrusa apkarošanas mehānismi," akcentēja Viņķele.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs savukārt norādīja, ka patlaban ir notikusi inficēšanās Latvijā, bet būtiski ir tas, ka ir zināms inficēšanās avots. Tas nozīmē, ka patlaban vīrusa izplatīšanās tiek kontrolēta, sacīja SPKC eksperts. "Dotajā brīdī iekšēja izplatība nemaina neko," klāstīja Perevoščikovs, norādot, ka "būtu daudz sliktāk, ja cilvēks būtu inficējies, bet nevarētu pateikt, no kurienes ir inficējies".

Vaicāts par nosacījumiem, pie kuriem pacientam tiek noteikta karantīna slimnīcā, SPKC eksperts norādīja, ka "vadoties pēc pieredzes, nevajadzētu pārslogot veselības aprūpes sistēmu un turēt stacionāros pārāk daudz cilvēkus". Slimība neizplatās, ja vien nav kontakts ar personu ilgāk nekā 15 minūtes un tuvāk nekā divu metru distancē, skaidroja Perevoščikovs.

Tikmēr Viņķele klāstīja, ka arī Zviedrijā pacientus nestacionē visos gadījumos, turklāt tur tiek veikts relatīvi mazāk skrīningu. Zviedrijā arī efektivitātes labad analīzes veic sākotnēji vienam ģimenes loceklim, un, pozitīvu rezultātu gadījumā, karantīnu nosaka visai ģimenei, informēja politiķe.

Turpretim attiecībā uz jau pašlaik stacionētajiem respiratoru slimību pacientiem, ir nepieciešams paplašināt izmeklēšanu, uzsvēra SPKC eksperts. Viņš norādīja, ka jau ir izplatīti ieteikumi ārstniecības iestādēm, tostarp arī mudinot pievērst pastiprinātu uzmanību pacientiem ar smagiem saslimšanas simptomiem.

Viņķele arī norādīja, ka nesen "E.Gulbja laboratorijā" atklātie inficēšanās gadījumi norāda uz to, ka algoritms vīrusa apkarošanai darbojas, jo privātās laboratorijas zināja pie kādiem apstākļiem veikt analīzes. Visā pasaulē tiek piekopta šāda prakse, norādīja ministre, piebilstot, ka būtiskākais turpmāk būs palielināt testēšanas jaudu.

Savukārt SPKC eksperts informēja, ka ir arī valstis, kur ir inficētie, bet viņi vēl nav konstatēti, tāpēc, attiecībā uz ārvalstīm, slimības gadījumi varētu būt jebkurā vietā. Vienlaikus Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijās ņemts vērā, ka faktiski nevienā valstī nav iespējams izmeklēt visus ceļotājus, kam ir simptomi, klāstīja Perevoščikovs.

Jau ziņots, ka pēdējās diennakts laikā jaunā koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 Latvijā apstiprināta vēl sešiem cilvēkiem. Līdz ar to kopumā Covid-19 līdz šim apstiprināts 16 cilvēkiem.

Tikmēr visā pasaulē Covid-19 gadījumu skaits 114 valstīs sasniedzis 118 000, un no šīs slimības miris 4291 cilvēks, liecina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati. PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss 11.martā paziņoja, ka jaunā koronavīrusa uzliesmojums sasniedzis globālas pandēmijas līmeni.

Saistībā Covid-19 vīrusa izplatību Latvijā līdz Lieldienām izsludināta ārkārtējā situācija, nosakot virkni stingru ierobežojošu pasākumu, ceturtdien pēc valdības ārkārtas sēdes paziņoja amatpersonas.

Ārkārtējā situācija ir spēkā no lēmuma pieņemšanas brīža līdz šī gada 14.aprīlim ar mērķi šajā laikā ierobežot Covid-19 izplatību.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.