Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Satversmes tiesu sagaida lieta par pensijām

© Pixabay

Nesagaidot konkrētu lēmumu netaisnības likvidēšanā attiecībā uz pensiju piemaksām, Satversmes tiesu tuvākajās dienās sasniegs pieteikums, apstrīdot pensiju likuma normu atbilstību Satversmei.

«Mēs uzskatām, ka katru mēnesi pensionāri, kuri aizgājuši pensijā pēc 2012. gada, zaudē ienākumus nepiešķirtās pensiju piemaksas dēļ, uz kuru viņiem pēc būtības ir tiesības, jo arī viņi ir strādājuši un uzkrājuši darba stāžu līdz 1996. gadam,» Neatkarīgajai saka Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs (Saskaņa). Šie pensionāri atrodas diskriminējošos apstākļos.

Lietas būtība ir saistīta ar pensiju piemaksām, kuras piešķīra visiem pensionāriem, kuri pensionējās līdz 2011. gada 31. decembrim. Pensiju piemaksu piešķir par katru darba stāža gadu līdz 1996. gadam. Tomēr, sākot no 2012. gada, šīs piemaksas vairs neaprēķina un nepiešķir, kā rezultātā daļa pensionāru saņem par vairākiem desmitiem eiro vidēji zemāku pensiju nekā tie, kuri pensionējās līdz 2012. gadam.

Tagad pieteikumu Satversmes tiesai iesniegusi Saeimas Saskaņas frakcija un parakstījuši 22 deputāti. Pieteikuma iesniedzēji apstrīd likuma Par valsts pensijām pārejas noteikumu 41. punkta pirmo teikumu, kas paredz, ka piemaksa par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim, tiek piešķirta vienīgi tiem vecuma un invaliditātes pensijas saņēmējiem, kas devušies pensijā līdz 2011. gada 31. decembrim, bet tām personām, kas pensionējušās vēlāk, šādu piemaksu nepiešķir. Jāatgādina, ka šīs normas atbilstība Satversmes 91. un 109. pantam jau reiz ir vērtēta. Tas notika 2013. gadā. Satversmes tiesa uzskatīja, ka apstrīdētā norma nodrošina speciālā budžeta ilgtspēju, kas atbilst leģitīmajam mērķim - citu personu tiesību aizsardzība, kā arī tā ir samērīga, tāpēc atbilst Satversmes 91. panta pirmajam teikumam. Deputāts Andrejs Klementjevs stāsta, ka 2018. gadā deputāti iesniedza likumprojektu, kas paredzēja piešķirt pensiju piemaksas visiem vecuma un invaliditātes pensijas saņēmējiem, sākot no 2019. gada 1. janvāra. Nākamais Saeimas sasaukums šā likumprojekta izskatīšanu neturpināja. Saeimas Sociālo un darba lietu komisija vairākkārt izskatījusi šo priekšlikumu, arī skatot 2020. gada budžetu. Pieteikuma iesniedzēji secinājuši, ka, būtiski mainoties lietas apstākļiem, lietu vairs nevar uzskatīt par izspriestu. Satversmes tiesa ir arī skaidrojusi, ka šādā gadījumā Satversmes tiesai jāvērtē, vai joprojām spēkā ir tāds apstrīdētās normas saturs, un ir jāvērtē ne tikai tās teksts, kāds tas bija šīs normas pieņemšanas brīdī, bet arī tiesību normas dzīve pēc tās pieņemšanas. Var secināt, ka pašlaik apstrīdētā norma vairs nekalpo leģitīmam mērķim - nodrošināt speciālā budžeta ilgtspēju, jo ir mainījusies sociālekonomiskā situācija Latvijā. Par valsts ekonomiskās situācijas ievērojamu uzlabošanos liecina arī tas, ka valsts ir radusi iespēju, sākot no 2019. gada, indeksēt piešķirtās pensijas. Nav šaubu par to, ka visas personas, kurām ir līdz 1995. gada 31. decembrim uzkrāts apdrošināšanas stāžs un ir tiesības uz valsts pensiju, atrodas vienādos un salīdzināmos apstākļos, tāpēc nav pieņemams, ka daļai pensionāru piemaksas nepiešķir.

Pensiju piemaksas

Avots: Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra