Tūrisma asociācija stāsta, vai ceļotāji koronavīrusa dēļ gatavi atcelt plānoto atpūtu

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" dēļ ceļotāji pārsvarā izvēlas mainīt ceļojuma datumus uz vēlāku laiku, nevis atsakās pavisam, atzina Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas prezidente Inga Kavaca.

Viņa atzīmēja, ka skolēnu brīvlaika nedēļā atteikumu skaits vairs būtiski nepieaugs. Kā skaidroja Kavaca, ceļotāji jau ir izdarījuši savu izvēli par ceļošanu, jo līdz brīvlaikam atlikušas dažas dienas.

Pēc Kavacas teiktā, uz Itāliju ceļojumi martā ir atcelti, un tūroperatori piedāvā mainīt ceļojumu vai nu uz citu galamērķi vai pārcelt uz vēlāku laiku.

"Tūrisma nozare ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā reaģē ļoti elastīgi uz situāciju un vairumā gadījumu atrod iespēju pārcelt pakalpojuma saņemšanu uz vēlāku laiku. Katrā konkrētā gadījumā tiek piedāvāts atsevišķs risinājums, piemērotākais katram. Tāpēc tūroperatoru pārstāvjiem šobrīd ir ļoti daudz darba, piemeklējot piemērotāko alternatīvu un saskaņojot ceļojuma maiņu," skaidroja asociācijas prezidente.

Viņa piebilda, ka būtiski atcerēties, ka tūrisma nozare ir gan atpūtas ceļojumi, gan komandējumi, un tieši komandējumu jomā martā un aprīlī ir būtiski pieaudzis atteikumu skaits, jo tiek atceltas konferences, kongresi, tikšanās.

"Šie atteikumi būtiski ietekmē nozari, bet precīzākus ciparus varēs saprast tikai marta beigās," atklāja Kavaca.

Kā ziņots, ANO Pasaules Tūrisma organizācija (PTO) prognozē, ka starptautisko tūristu skaits pasaulē šogad varētu samazināties pat par 3%, tādējādi tas būtu pirmais kritums kopš 2009.gada. PTO lēš, ka tūristu skaits pasaulē šogad saruks par 1%-3%, nevis pieaugs par 3%-4%, kā tika prognozēts iepriekš.

Tādējādi tūrisma nozare ieņēmumos zaudēs aptuveni 30-50 miljardus ASV dolāru (29-45 miljardus eiro).

Organizācija skaidro, ka koronavīrusa izplatības dēļ noteiktie ceļošanas ierobežojumi un lidojumu atcelšana būtiski samazinājusi ceļošanas pakalpojumu piedāvājumu, kamēr vienlaikus samazinās arī pieprasījums.

PTO aicina valstis īstenot tūrisma nozares atbalstam paredzētus finanšu un politiskos pasākumus.

Jau ziņots, ka veselības un drošības apsvērumu dēļ nacionālā lidsabiedrība "airBaltic" līdz aprīļa beigām pārtraukusi visus lidojumus uz un no Itālijas pilsētām Milānas un Veronas.

Vienlaikus "airBaltic" pieņēmusi lēmumu no 29.marta līdz 31.maijam turpināt samazināt kopējo sēdvietu skaitu vēl par 7%. Lidsabiedrība atcēlusi vēl 370 lidojumus papildus jau iepriekšējām lidojuma grafika izmaiņām un atceltajiem reisiem no Rīgas uz Milānu un Veronu.

Uz Itālijas Lombardijas reģionu lidojumus veic arī lidsabiedrība "Ryanair", kas nodrošina reisus uz un no Bergamo. Šonedēļ "Ryanair" informēja, ka no 17.marta šajā maršrutā samazinās reisu skaitu. Kā aģentūrai LETA svētdien apliecināja Rīgas lidostā, patlaban no "Ryanair" nav saņemta papildu informācija par iespējamām izmaiņām.

LETA jau ziņoja, ka Itālija svētdien noteikusi karantīnu reģionam ap valsts finanšu galvaspilsētu Milānu un tūrisma centru Venēciju, lai ierobežotu jaunā koronavīrusa izplatību. Karantīna, kas noteikta līdz 3.aprīlim, aptver Lombardiju un vēl 14 provinces - reģionu ar vairāk nekā 15 miljoniem cilvēku jeb ceturto daļu valsts iedzīvotāju. Šai laikā tiks stingri ierobežota izbraukšana un iebraukšana karantīnas zonā bez nopietniem un steidzamiem iemesliem. Bergamo atrodas Lombardijā.

Itālijā jaunā koronavīrusa gadījumu skaits svētdien pieauga līdz 7375, bet mirušo skaits no tā izraisītās slimības "Covid-19" sasniedzis 366.

Jau vēstīts, ka Latvijā līdz šim apstiprināti seši saslimšanas gadījumi ar jauno koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19".

Svarīgākais