Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Epidemiologi: stingri iesakām nebraukt uz vīrusa epicentriem

© F64

Latvija apstiprinata trešā saslimšana ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19, informēja Veselības ministrijā. Trešais Covid-19 slimnieks ir ģimenes loceklis sievietei, kurai saslimšana tika konstatēta svētdien.

Abi bijuši Italijā un atgriezušies sestdien ar airBaltic reisu no Milānas, kur viņi atradās no 29. februāra līdz 7. martam kopā ar Latvijas tūristu grupu. Kūrorts Červinja atrodas netālu no Šveices robežas Itālijas ziemeļos. Abi atgriezās mājās 7. martā ar lidmašīnas reisu BT630 Milāna-Rīga un jau tās pašas dienas vakarā sazinājās ar Neatliekamās mediciniskāss palīdzības dienestu.

Reisā bija 39 pasažieri, no kuriem 25 cilvēki bija no Latvijas, bet pārējie - no ārvalstīm. Visu pasažieru saraksts ir zināms, un Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi apzinājuši šos cilvēkus un jau svētdien sāka informēt viņus par situāciju un nepieciešamajiem pasākumiem. Brīdināti arī reisa apkalpes locekļi. Visus lidmašīnas pasažierus epidemiologi atzinuši par tuvām kontaktpersonām un noteikuši visiem divu nedēļu mājas karantīnu ģimenes ārsta uzraudzībā, novērojot savu veselību.

Pasažieri lidmašīnā mainījuši sēdvietas

Iepriekšējo reizi par kontaktpersonām nebija atzīti visi lidojuma pasažieri, tāpēc Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors epidemiologs Jurijs Perevoščikovs paskaidro: šoreiz lidmašīna nebija pilna un pasažieri mainījuši savas sēdvietas, tāpēc kontaktpersonu noteikšanā faktiski nevaram izmantot iepriekšējo sistēmu, proti, divas pasažieru rindas pirms un divas aiz inficētās personas. Tāpēc par kontaktpersonām atzīti visi pasažieri. Tāpat, ņemot vērā arī Igaunijas pieredzi, kur ar jauno koronavīrusu saslima vienas tūrista grupas locekļi, proti, cilvēki, kuri ilgāku laiku bija kopā Itālijā, arī Latvijas gadījumā īpaša uzmanība pievērsta tieši slēpotāju grupai no Latvijas. «Nevar izslēgt, ka arī citiem tūristiem, kas ceļojumā atradās kopā ar saslimušo, neparādīsies saslimšanas simptomi. Ģimenes ārsts šiem cilvēkiem, ja nepieciešams, var noformēt darbnespējas lapu uz divām nedēļām,» skaidro epidemiologs.

Situācija Itālijā strauji pasliktinās

Epidemioloģiskā situācija Itālijā strauji pasliktinās - svētdien saslimušo skaits gandrīz bija sasniedzis jau 6000 cilvēku, kā arī reģistrēti 234 nāves gadījumi. Itālijas vadība ir pieņēmusi lēmumu veikt vairākus ierobežojumus. Slimību profilakses un kontroles centrs un Veselības ministrija ļoti stingri iesaka nebraukt uz infekcijas skartajām teritorijām. «Pastāv liels risks ievest infekciju Latvijā, inficēt ģimenes locekļus, paziņas un cilvēkus, ar kuriem kontaktējas, īpaši vecāka gadagājuma. Iesakām uz Itāliju nebraukt, bet, ja tomēr bijis komandējums vai ceļojums, pēc atgriešanās līdz minimumam ierobežot kontaktus, īpaši ar cilvēkiem, kuriem ir paaugstināts inficēšanās un komplikāciju risks, saslimstot ar Covid-19,» norādīja J. Perevoščikovs. Otrkārt, risks saistīts arī ar Itālijas ieviestajiem drošības un izolācijas pasākumiem, kas būtiski ietekmē un var ietekmēt tūristu iespējas pēc tam atgriezties mājās. «Mūsu nostāja šajā gadījumā ir ļoti stingra - vajag atturēties no braucieniem uz vīrusa skartajām valstīm,» uzsver J. Perevoščikovs, minot piemēru, ka Vācijā puse no atklātajiem gadījumiem ir saistīti ar ceļojumiem uz Itāliju.

Sasauc kārtējo Krīzes vadības padomi

Epidemiologi rosinājuši sasaukt kārtējo Krīzes vadības padomi, ko premjerministrs Krišjānis Kariņš arī izdarījis, un tā notiks pirmdienas vakarā. J. Perevoščikovs norādīja, ka padomē pārrunās epidemioloģiskos pasākumus, visticamāk, stingrāka aicinājuma veidā nebraukt uz Itāliju, kā arī citiem vīrusa epicentriem. Epidemiologs arī atzina, ka pašlaik noteikt kādus citus pasākumus, piemēram, kādas veselības pārbaudes uz robežām, ir nelietderīgi, jo pat ja visus ielidojušos izmeklētu lidostā, nākamajā un aiznākamajā dienā analīzes būtu jāņem, un tā visu karantīnas laiku. «Tāpēc mēs izvēlamies mājas karantīnu un analīžu veikšanu, kad parādās simptomi,» pamatoja J. Perevoščikovs. Lidsabiedrība airBaltic pieņēmusi lēmumu no 9. marta pārtraukt lidojumus uz Milānu un Veronu.

No 7. marta ieviesti jauninājumi

Pašreizējie ieteikumi iedzīvotājiem ir saglabāti līdzšinējie. Ja 14 dienu laikā pēc atgriešanās no vīrusa teritorijām ir parādījušies viegli saslimšanas simptomi - paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums -, ir jāzvana uz 113, bet analīžu veikšanai šīs personas netiks uzreiz vestas uz Rīgas Austrumu slimnīcu vai Bērnu slimnīcu. Tā vietā pie personām ar vieglas elpceļu infekcijas pazīmēm vienas dienas laikā dosies ārstniecības persona, kura paņems analīžu materiālu laboratoriskai pārbaudei, bet pati persona paliks mājās. Ja izmeklējumu rezultāti uz Covid-19 būs negatīvi, personai tiks noteikts mājas režīms līdz pilnīgai slimības pazīmju izzušanai. Pēc telefoniskas saziņas ģimenes ārsts izsniegs darbnespējas lapu. Ja izmeklējumu rezultāti apstiprinās saslimšanu, pacientu nogādās slimnīcā.

Neatkarīgā Rīta Avīze

Tomēr no 7. marta ir ieviesti arī jauninājumi. Laboratoriskās analīzes uz Covid-19 veiks arī visiem pacientiem ar smagiem akūtas respiratorās infekcijas simptomiem, kuri atrodas intensīvajā terapijā, kā arī - lai cilvēkiem analīžu veikšana būtu ērtāka, laboratorisko izmeklējumu paraugu noņemšanai aizdomu gadījumos par saslimšanu ar Covid-19 pie pacienta mājās visā Latvijā dosies ne tikai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķu brigāde, bet arī ārstniecības personas no Centrālās laboratorijas. Nopietnos gadījumos analīžu veikšanai pacienti ar brigādi Rīgā tiks nogādāti Latvijas Infektoloģijas centrā un Bērnu slimnīcā, bet reģionos - Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī, Liepājas reģionālajā slimnīcā, Vidzemes slimnīcā, Daugavpils reģionālajā slimnīcā un Rēzeknes slimnīcā.

Neatkarīgā Rīta Avīze