Policistu arodbiedrība iestāsies par sieviešu tiesībām pārģērbties atsevišķi

© f64

Bijušais Neatkarīgās policistu arodbiedrības (NPA) vadītājs Armands Augustāns nodibinājis Iekšlietu darbinieku arodbiedrību (IDA), kuras mērķis ir apvienot visus iekšlietu sistēmā strādājošos. Savukārt NPA viņš paredzējis likvidēt. Šonedēļ A. Augustāns nolēmis arī sūdzēt tiesā Uzņēmumu reģistru (UR).

Neatkarīgā jau rakstīja par nesaskaņām NPA, kas ilgst vairākus gadus. Šovasar vadības grožus arodbiedrībā atguva tās dibinātājs Māris Bērziņš un Harijs Dukurs, savukārt A. Augustāns un viņa vietnieks Andrejs Melnalksnis no NPA tika izslēgti. Abas puses viena otru vaino krāpšanā un vērsušās policijā ar iesniegumiem par kriminālprocesa uzsākšanu.

"NPA mums bija aptuveni 1000 biedru, ceru, ka 80 procentu pārnāks pie mums. Šobrīd esam sākuši biedru pārreģistrāciju," stāsta A. Augustāns. Viņš uzskaita, ka iepriekš NPA bijuši gan ugunsdzēsēji, gan darbinieki no iekšlietu un valsts aģentūrām, tāpēc bijusi doma nosaukumu mainīt "uz augstāku nozīmi". Arodbiedrības mērķi ir ambiciozi – līdzīgi kā Lietuvā, apvienot aptuveni 20% iekšlietu nozarē strādājošo. Proti, tie būtu pieci līdz seši tūkstoši cilvēku.

Kā viens no pirmajiem uzdevumiem jaunās arodbiedrības dienaskārtībā ir sieviešu tiesību aizstāvība. Patlaban visiem policistiem esot kopīgas garderobes, kas, pēc arodbiedrības domām, ir likuma pārkāpums.

IDA priekšsēdētāja vietnieks A. Melnalksnis norāda, ka sievietēm jādod iespēja pārģērbties bez vīriešu klātbūtnes. Plānots arī biedru naudas iekļaut attaisnotajos izdevumos, lai šos līdzekļus biedri varētu saņemt atpakaļ.

"Arodbiedrības Eiropas Savienībā pēc būtības ir valsts dotētas un ir valstij izdevīgas, jo palīdz sakārtot ēnu ekonomiku. Arodbiedrība gādā, lai cilvēki strādātu ar līgumiem un maksātu nodokļus," saka A. Augustāns. Biedra nauda IDA būs līdzīga kā NPA – 1% no amata algas. Tas nozīmē, ka vidēji tie ir divi līdz trīs lati mēnesī.

A. Augustāns sola, ka IDA sadarbosies gan ar Māsu asociāciju, gan tiesnešu un prokuroru biedrību, Latvijas Apvienoto policistu arodbiedrību un citiem partneriem, kuri spēs palīdzēt iekšlietu darbiniekiem.

Paralēli A. Augustāns nolēmis sūdzēt tiesā UR, jo iestādes rīcības rezultātā viņš tika izslēgts no NPA. Proti, UR nepārbaudīja M. Bērziņa pieteikumu par arodbiedrības valdes sastāva maiņu. Iesniegumu bija paredzēts iesniegt jau pirms trim nedēļām, taču tas tiks izdarīts tikai šo piektdien, 9. septembrī. Sākotnēji dokumenti bijuši uz deviņām lapām, bet ar trīs juristu palīdzību iesnieguma apjoms pieaudzis līdz 18 lapām.

"NPA biedri, kas piedalījās arodbiedrības dibināšanā, pieņēma lēmumu, ka aptur darbību līdz kriminālprocesam. Šobrīd notiek resoriskā pārbaude un, tiklīdz Uzņēmumu reģistrs iesniegs visus dokumentus, policija lems, vai uzsākt kriminālprocesu. Gaidīsim šo rezultātu. Mans uzdevums ir atgūt naudu, ko nozaga Māris Bērziņš. Pēc tam NPA paredzēts likvidēt," saka A. Augustāns. Viņš arī nolēmis pret M. Bērziņu vērsties tiesā par goda un cieņas aizskaršanu. Jāpiebilst, ka šādu soli arī apsver M. Bērziņš.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais