Latvija un Igaunija attīstīs sadarbību par informācijas apmaiņu kodoldrošības jomā

© Dāvis Ūlands/F64

Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektore Elita Baklāne - Ansberga un Igaunijas Vides pārvaldes ģenerāldirektors Riho Kupparts šodien parakstīja memorandu par ciešāku sadarbību un informācijas apmaiņu radiācijas drošības un kodoldrošības jomās, informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Kristīne Kļaveniece.

Sadarbības memorands paredz attīstīt sadarbību un informācijas apmaiņu starp atbildīgajām iestādēm likumdošanas, gatavības un rīcības radiācijas avārijās, radioaktīvo atkritumu apsaimniekošanas un radiācijas monitoringa jomās, kā arī dalīties ar pieredzi un zināšanām, organizējot kopīgas mācības radiācijas drošības uzraudzības jautājumos.

"Sadarbība, pieredzes un zināšanu apmaiņa ir bieži nenovērtēts instruments iestādes spēju stiprināšanai. Mūsuprāt, sadarbība attīstīšana radiācijas drošības un kodoldrošības jautājumos, īpaši informācijas apmaiņas jomā, ir būtisks nosacījums iestāžu kompetences pilnveidošanai, un valstu gatavībai rīkoties radiācijas avārijās," uzsvēra Baklāne-Ansberga.

Viņa piebilda, ka attīstot ciešāku sadarbību starp Latvijas un Igaunijas kompetentajām iestādēm radiācijas drošības uzraudzības un kontroles jomā, ne tikai paaugstinās abu valstu gatavību rīkoties ārkārtas situācijās, bet stiprinās arī visa reģiona drošību.

Igaunijas Vides pārvaldes ģenerāldirektors Riho Kupparts uzskata, ka kaimiņvalstu sadarbība radiācijas un kodoldrošības jomā ir būtiska, lai palielinātu valstu kolektīvo spēju novērst radiācijas ārkārtas situācijas un palielinātu sagatavotību kopējai ārkārtas reaģēšanai.

"Cita starpā sadarbības līgums nodrošina pamatu ikdienas komunikācijai un sadarbības organizēšanai. Plašākā nozīmē laba sadarbība radiācijas drošības jomā ar mūsu kaimiņiem palīdzēs nodrošināt mūsu pilsoņu drošību un aizsargāt mūsu kopējo dzīves vidi. Pagājušajā gadā mēs parakstījām līdzīgu sadarbības memorandu ar Somijas Radiācijas centru," norādīja Kupparts.

Latvijā valsts uzraudzību un kontroli radiācijas drošības un kodoldrošības jomā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā nodrošina Radiācijas drošības centrs, kas ir VVD struktūrvienība.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.