Dienesti nespēj noskaidrot asās ķīmiskās smakas cēloņus Rīgas rajonā

Pierīgas reģionā ar gaisa masām pašlaik plūst nezināmas izcelsmes smaka, kas iedzīvotājus dzen izmisumā. Pēdējo nedēļu laikā tā bija jūtama Inčukalna un Vangažu pusē, bet vakar sūdzības tika saņemtas jau no Ādažu, Carnikavas un Garupes iedzīvotājiem.

Atbildīgie dienesti pagaidām nespēj noteikt smakas cēloni, visticamāk, tas būs zināms šodien.

Valsts vides dienesta kontroles daļas vadītājs Elmārs Jasinskis Neatkarīgajai nespēja atbildēt, no kurienes radusies smirdoņa. "Tā ir naftas produktu saturoša smaka. Apsekojām Gudrona dīķi Inčukalnā, bet tas nevarētu būt smakas cēlonis. Lai izplatītos tik liels koncentrāts, normāls cilvēks pie smakas avota nevarētu paelpot. Es šodien pie Gudrona dīķiem pavadīju trīs stundas un esmu sveiks un vesels," saka E. Jasinskis. Viņš uzsver, ka Gudrona dīķi vienmēr ir bijuši ar īpatnēju aromātu, taču pat karstajā vasarā izgarojumi neoda sīvāk, kā ierasts. Šobrīd ir lemts par Gudrona dīķu sanāciju, un tuvākā nākotnē tos plānots likvidēt.

Speciālistu mulsina fakts, ka smaka parādījusies pēdējo divu nedēļu laikā. Inčukalna novada domes priekšsēdētājs Arvīds Blaus stāsta, ka speciālistus saucis jau pirms dažām dienām, bet arī tad jandāliņš beidzies bez rezultāta. "Brauca ugunsdzēsēji, Vides pārvalde, visu apsekoja. Gan Gudrona dīķi, gan asfaltbetona rūpnīcu – neko neatrada. Ar to smaku ir viltīgi – tā parādās un pēc stundas pazūd. Vakar desmitos no rīta tā bija ļoti stipra, bet 11 jau mazāka," saka domes vadītājs. Viņš norāda, ka abās pusēs Vidzemes šosejai tiek veikts gāzesvadu remonts. Iespējams, ka vainīgs ir kāds plīsums, jo arī iedzīvotāji ziņo, ka viņus traucē spēcīga gāzes smaka.

A/s Latvijas gāze (LG) preses pārstāvis Vinsents Makaris informē, ka uzņēmums, pārbaudot vietu ar gāzes analizatoriem, noplūdi nav konstatējis. "Tā noteikti nav dabasgāze!" pārliecināts ir V. Makaris. Arī pirms nedēļas veiktajā pārbaudē bojājumi netika atrasti. LG pārstāvis pieļauj, ka smaka nāk no kādas citas vielas, taču to pārbaudīt nav uzņēmuma kompetencē: LG galvenais ir pārliecināties, vai nerodas sprādziena draudi, noplūstot dabasgāzei. Tas šobrīd nedraudot, uzsver V. Makaris.

Tikmēr Vangažos skolā aizliegts doties ārpus skolas telpām, kā arī vērt vaļā logus. Savukārt carnikaviete Zanda Neatkarīgajai stāsta, ka vairākas stundas gaiss smirdējis pēc degošas gumijas, bet pēc tam nepatīkamais aroms pamazām pārgājis. Galvassāpes smirdoņa sagādājusi arī Ādažu un Kadagas iedzīvotājiem.

Vides dienesta kontrolieris E. Jasinskis norāda, ka pagaidām nav zināms, vai smaka ir indīga. To noteikt būs iespējams, kad dienests saņems analīžu rezultātus. Tālāk tos plānots nodot Sabiedrības veselības institūta rīcībā, lai veiktu pārbaudi par smakas kaitīguma pakāpi. "Analīzes būs pieejamas šodien, varbūt rīt. Katrai analīzei ir sava metodika un nepieciešams noteikts laiks," kavēšanās iemeslus paskaidro vides kontrolieris.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais