Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

10 gadus veca motociklista tēvs piekauj veloaktīvistu, kurš aizrāda par kāpu izbraukāšanu

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Vēlamies informēt, ka aizvadītajā svētdienā, 2020.gada 1.martā LZP biedrs un zināmais veloaktīvists Oļegs Stoļarovs guva smagus miesas bojājumus pēc mēģinājuma miermīlīgi uzsākt sarunu ar mazgadīgā motorizēta transportlīdzekļa vadītāja - kāpu izbraukātāja vecākiem, informē Latvijas Zaļās partijas valdes priekšsēdētājs E.Tavars.

2019.gada 1.marta pēcpusdienā O.Stoļarovs ar saviem nepilngadīgajiem bērniem uz velosipēdiem devās izbraukumā līdz Klapkalnciema pludmalei. Tuvojoties kāpu zonai, tika sadzirdēta motocikla dzinēja skaņa un novērots skats kā motociklists, samērā lielā ātrumā aptuveni 60km/h), pārvietojas pa kāpu zonu, kurā tobrīd atradās salīdzinoši liels skaits cilvēku.

Ieskatoties O. Stoļarovs konstatēja, ka motocikla vadītājs ir mazgadīgs zēns (aptuveni 10 gadu vecs), tāpēc nekavējoties par redzēto telefoniski informēja pašvaldības policiju. Ņemot vērā ilggadīgo pieredzi kā ceļu satiksmes dalībniekam, zināšanas vides jomā, kā arī faktu, ka pats ir nepilngadīgu bērnu tēvs, O.Stoļarovs, gaidot pašvaldības policijas ierašanos, bija nolēmis miermīlīgā sarunu ceļā radušos situāciju apspriest ar zēna vecākiem.

Sev par pārsteigumu, nespējot tuvākajā pārredzamajā apkārtnē saskatīt zēna vecākus (t.i. nespējot pat iedomāties, ka tik mazs bērns varētu pārvietoties ar motorizēto transporta līdzekli bez vecāku klātbūtnes), O.Stoļarovs kopā ar saviem bērniem sekoja ar skatu kā zēns labu gabalu, sākotnēji riņķojot pa pludmali, un tad, dodoties pa taku meža zonā, iebrauc pa atvērtiem vārtiem kādā privātmājas teritorijā. Atstājot velosipēdu un savus bērnus ārpus privātīpašuma zonas, O. Stoļarovs devās pagalmā ar labdabīgu mērķi informēt zēna vecākus par novērotajām darbībām kāpās, kas apdraud ne tikai viņu atvasi, citas personas pludmalē, bet arī sagandē dabu. Tas rezultējās ar to, ka no privātmājas iznāca agresīvi noskaņots un rupjas piezīmes izkliedzošs vīrietis (kā konstatēts vēlāk, nepilngadīgā motocikla vadītāja tēvs) un pēkšņi O.Stoļarovs saņēma spēcīgu sitienu pa galvu. Tas radīja pēkšņas stipras sāpes galvā un nekontrolējamu deguna asiņošanu. Uzbrukums notika 3 nepilngadīgu bērnu klātbūtnē.

Baidoties par savu un savu bērnu drošību, O.Stoļarovs pameta teritoriju un, ar līdzcilvēku atbalstu, devās uz Tukuma slimnīcas Uzņemšanas nodaļu medicīniskās palīdzības saņemšanai.

"Šis ir kārtējais kliedzošais gadījums, kas tikai apliecina, ka līdz šim realizētie preventīvie pasākumi, lai mazinātu sabiedrību apdraudošos un vidi postošos kāpu un dabas teritoriju izbraukāšanas gadījumus, nav devuši rezultātus. Tiek apdraudēti ne tikai sabiedrības locekļi, dabas teritorijas, bojāta zemsedze un radīta ugunsbīstamība, bet eskalējas konflikti starp motorizēto transporta līdzekļu vadītājiem un dabas draugiem. Šī gada sākumā jau notika traģiska nelaime, kad, ar kvadraciklu iebraucot pāri ceļam pārvilktā trosē, bojā gāja vīrietis. Iespējams, ka, tikai, pateicoties mūsu zaļā biedra Oļega Stoļarova nevienaldzīgajai attieksmei un drosmei, aizvadītajā svētdienā gāja secen vēl lielāka nelaime", uzskata Edgars Tavars, LZP valdes priekšsēdētājs un aicina

"Latvijas Republikas iekšlietu ministru Sandi Ģirģenu, sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), kā arī Zemkopības ministriju (ZM), uz aktīvu rīcību pretlikumīgai motorizēto transportlīdzekļu izmantošanas izskaušanai dabas zonās un meža teritorijās".