Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Kaujas mašīnas būs kaujas spējīgas

JĀBŪT STIPRAI TEHNIKAI! Lūk, kā Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens šā gada 29. janvārī parakstīja tehnisko vienošanos par savu bruņoto spēku mobilitātes uzlabošanu, izstrādājot jaunu bruņumašīnu sistēmu, kas būs balstīta uz Somijas uzņēmuma Patria ražoto 6x6 transportlīdzekļu bāzes. © Publicitātes foto

Somijas militārās rūpniecības uzņēmums Patria un Latvijas auto un industriālās tehnikas apkopes uzņēmums SIA Unitruck ir nodibinājuši kopuzņēmumu SIA Defence Partnership Latvia.

«SIA Defence Partnership Latvia nodibināšana ir daļa no Patria stratēģijas, kas paredz paplašināt mūsu uzņēmuma starptautisko biznesu militārās tehnikas apkopju un dzīves cikla pagarināšanas jomā. Kopuzņēmums ir mūsu ilgtermiņa ieguldījums Latvijas Nacionālo bruņoto spēku atbalstam. Ja Latvija izlems iegādāties Patria 6x6 transportlīdzekļu platformu, mēs ticam, ka Defence Partnership Latvia kļūs par nozīmīgu militārās tehnikas apkopes pakalpojumu sniedzēju un rezerves daļu piegādātāju, tādējādi nodrošinot transportlīdzekļu ilgtermiņa uzturēšanu,» kopuzņēmuma dibināšanu izskaidro Patria Starptautisko partnerību atbalsta biznesa vienības vadītājs Juka Holkeri.

Lēmums par kopuzņēmuma dibināšanu sekoja pēc tam, kad Latvijas un Somijas aizsardzības ministri Artis Pabriks un Anti Kaikonens šā gada 29. janvārī parakstīja tehnisko vienošanos par bruņoto spēku mobilitātes uzlabošanu, izstrādājot jaunu bruņumašīnu sistēmu, kas būs balstīta uz jau minēto 6x6 transportlīdzekļu bāzes. Tehniskā vienošanās ir juridiski nesaistoša politiskā vienošanās, tāpēc J. Holkeri izteicās pieņēmuma formā. Ja veiksmīgi norisināsies turpmākais transportlīdzekļu platformas pētniecības un izstrādes posms, tad Nacionālie bruņotie spēki pirmās jaunās bruņumašīnas varētu saņemt jau 2021. gadā. Paredzēts, ka piegādes tiktu īstenotas katru gadu aptuveni 10 gadu laikā.

«Mūsu bruņoto spēku vajadzības ir līdzīgas, taču ne identiskas. Savstarpējās diskusijās secinājām, ka tirgus nepiedāvā transportlīdzekļu platformas, kas tieši atbilstu visām prasībām, tāpēc pieņēmām lēmumu sākt pētniecības un izstrādes programmu uz Patria 6x6 platformas bāzes, kas vislabāk atbilst Latvijas un Somijas prasībām,» piebilda A. Pabriks.

Par Latvijas un Somijas vienošanos izpildi atbildīgā Defence Partnership Latvia dislocēsies Cēsīs, kur kopš šā gadsimta sākuma jau darbojas Unitruck. Interesanti, ka vienīgajai reizei, kad uzņēmums iepazīstinājis ar sevi plašāku publiku, ir izmantota Neatkarīgās viesošanās Cēsīs, kas rezultējusies 2008. gada 28. marta publikācijā Problēmas novērš, pirms tās sevi pieteikušas. Daudz ūdeņu Gaujā un citur kopš tā laika aiztecējuši, bet Uzņēmumu reģistra dati apliecina uzņēmuma stabilitāti. Uzņēmuma saimnieks ir Normunds Driļevskis.

Savukārt Patria Latvia ir Somijas Patria pilnībā piederošs meitasuzņēmums Latvijā. Pati Patria pieder Somijas valstij (50,1%) un Norvēģijas Kongsberg Defense & Aerospace AS (49,9%), bet Patria īpašumā ir arī 50% Norvēģijas aviācijas un aizsardzības industrijas uzņēmuma Nammo daļas. Kopā šie trīs uzņēmumi veido vadošo aizsardzības partnerību ziemeļvalstīs. Defence Partnership Latvia kapitāldaļu sadalījums ir 70:30 par labu somiem.