Aicina seniorus iesaistīties vakcinācijas pētījumā

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Pagājušajā gadā Latvijā par gandrīz septiņiem procentiem pieauga ar ērču encefalītu saslimušo skaits, un pērn ērču bija savairojies par 20 procentiem vairāk nekā iepriekšējos gados. Latvija ir valsts Eiropā, kur ir palielināts risks saslimt gan tās iedzīvotājiem, gan ieceļotājiem. Lai vērtētu cilvēka imunitāti pēc ērču encefalīta vakcinācijas, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) zinātnieki ir sākuši pētījumu, kurā aicina iesaistīties seniorus.

Pētnieki īpaši aicina pieteikties cilvēkus, kas vecāki par 60 gadiem un kuri nekad iepriekš nav vakcinēti pret ērču encefalītu un nav arī slimojuši ar šo slimību. Dalība klīniskajā pētījumā ilgs apmēram četrus gadus, paredzot iespēju no tā izstāties jebkurā laikā. RSU informē, ka pētījuma mērķis ir noskaidrot, kā veidojas antivielas pēc vakcinācijas pret ērču encefalītu ar divām dažādām vakcīnām. Viena grupa saņems vakcīnu TicoVac, otra - vakcīnu Encepur. Pēc vakcinācijas Austrijā tiks veikts specifisks antivielu neitralizācijas tests, kas objektīvi parādīs, cik antivielu pēc vakcinācijas pret ērču encefalītu tiešām ir funkcionējošas un spēj vai spēs neitralizēt vīrusu, ja piesūksies inficēta ērce. Latvijā šāds tests nav pieejams.

Pētījuma dalībniekiem būs iespējams bez maksas saņemt pirmo vakcināciju kursu pret ērču encefalītu. Tas veidots no trim devām ar licencētu vakcīnu TicoVac vai Encepur saskaņā ar apstiprināto tradicionālo vakcinācijas shēmu. Pētījuma laikā, ja cilvēks to turpinās visus četrus gadus, katram dalībniekam plānotas astoņas medicīniskās vizītes. Galvenais ieguvums, piedaloties pētījumā, ir iespēja pasargāt sevi no saslimšanas ar ērču encefalītu, kā arī noskaidrot, kāds ir precīzs aizsardzības līmenis pret šo saslimšanu. Klīniskais pētījums tiks veikts Rīgā, un ceļa izdevumi tiks apmaksāti.

Pētījuma dalībniekiem ir izvirzītas prasības par veselības stāvokli un lietotiem medikamentiem, bet to var noskaidrot, vēršoties pie pētījuma koordinatores Daces Bantauskas (tālruņi: 67014785, 27861983, e-pasts: dace.bantauska@rsu.lv).

***

Ērču pārnēsātās infekcijas 2018. gadā un 2019. gadā:

01.01.2018.-22.11.2018.; 01.01.2019.-22.11.2019.

Ērču encefalīts

2018 238

2019 293

Laimas slimība

2018 470

2019 439

Ērlihioze

2018 29

2019 15

Avots: Slimību profilakses un kontroles centrs

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais