Šleseru vaino par tēva grēkiem

© f64

Tieši 25 dienas pirms desmitās Saeimas vēlēšanām publiskotas partiju apvienības Par Labu Latviju! premjera amata kandidāta Aināra Šlesera dzīves nianses, kas dzeltenās preses slejās atmaskotas kā Šlesera baisais pagātnes noslēpums.

Eksperti uzskata, ka tā, visticamāk, ir daļa no priekšvēlēšanu nomelnošanas kampaņas, kas parādīsies Lato Lapsas grāmatā Šofera dēls Minhauzens, taču šajā gadījumā publikācijas var nostrādāt pretēji – nevis izraisīt nosodījumu, bet gan žēlastību par A. Šlesera dzīvi.

Vairākos atvērumos žurnāls Kas Jauns iztirzā A. Šlesera tēva rīcību. Kad A. Šleseram bija divi gadi, viņa tēvs neprātīgi mīlējis kādu 19 gadu vecu medicīnas māsu un to nogalinājis, pēc tam nokļuvis psihoneiroloģiskajā slimnīcā.

Pilna servisa mārketinga, reklāmas un sabiedrisko attiecību aģentūras Alberts vadītājs Alberts Jodis uzskata, ka publikācijas patiesie motīvi un sekas paliek uz autora – žurnālista sirdsapziņas. "Šajā gadījumā tas pilnīgi noteikti ir mēģinājums ietekmēt vēlētājus, jo pretējā gadījumā, ja tās mērķis būtu tikai analizēt A. Šlesera personību, grāmata tiktu izdota pusgadu agrāk vai vēlāk, nevis tieši pirms vēlēšanām," pārliecināts ir A. Jodis.

Savukārt A. Šlesera reklāmas kampaņu autors Ēriks Stendzenieks informācijas publiskošanu vērtē kā nelietību. "Ar šo L. Lapsa ir pacēlis, piedodiet, nolaidis zemiskuma latiņu pilnīgi jaunā līmenī, un to jūt gan lasītāji, gan žurnālisti, gan pat politiskie konkurenti. Varbūt tādēļ informatīvajā telpā ir tik maz publikāciju par pašu traģēdiju A. Šlesera ģimenē un tik daudz – par viņa reakciju uz to. Jo arī žurnālisti vispirms ir cilvēki, kam ir ģimenes un bērni," uzskata Ē. Stendzenieks un turpina, "es netaisos arī vērtēt šo jautājumu reitingu kontekstā, man tas riebjas un arī neinteresē. Es tikai zinu, ka pēc [Ventspils domes priekšsēdētāja Aivara] Lemberga nomelnošanas kampaņas, kas, salīdzinot ar šo, bija bērna šļupsti, viņa reitings pieauga 2,5 reizes. Cilvēki pamatā ir labi, un viņiem derdzas tik klajš zemiskums".

"Man bija tikai divi gadi, kad ģimenē notika traģēdija. Es savu tēvu ieraudzīju piecu gadu vecumā, un toreiz man teica, ka viņš ir slims, ārstējas, bet par pastrādāto noziegumu, protams, bērnam neko nestāstīja," īpaši sasauktā preses konferencē apgalvoja A. Šlesers, kurš, sakot runu, raudāja. Aculiecinieku novērojumi gan liecina ko citu – iespējams, tā bija diezgan apzināti iestudēta rīcība – izvilkt no kabatas mutautiņu un rīvēt degunu.

Preses konferencē bija ieradusies arī A. Šlesera dzīvesbiedre Inese, kas apgalvoja, ka pateicas liktenim par to, ka viņas vīrs ir Ainārs. "To Šleseru, par kuru runā, kuru aprunā, apsmej un ķengā, es nepazīstu. Mans vīrs ir cilvēks, kas mīl savu ģimeni, bērnus, māti, palīdz tuviniekiem un draugiem, cilvēks, kuram ir ārkārtīgi jūtīga sirds," teica politiķa sieva.

"Ja kāds cer, ka es pēc šīm publikācijām paiešu malā, atteikšos no priekšvēlēšanu cīņas, viņš smagi maldās," uzsvēra A. Šlesers.

"Viens gan ir skaidrs – jūs šodien redzējāt stipru cilvēku, kas uz mirkli, pirmo reizi savā mūžā, publiski atļāvās būt emocionāls. Es Aināru pazīstu – viņam tajā brīdī bija pilnīgi vienalga, vai reitingi kāps debesīs vai kritīs ellē, un vai pēc šīsdienas uzrunas Lato Lapsa pārdos 1000 grāmatu vairāk vai mazāk. Bija aizskarta viņa ģimene, bērni un tuvinieki, un tajā brīdī A. Šlesers runāja kā cilvēks, nevis premjera kandidāts. Es viņu tādu nekad nebiju redzējis un domāju, ka arī neredzēšu," apgalvo Ē. Stendzenieks.

Svarīgākais