Lielākā daļa cilvēku, kuri bijuši vienā lidmašīnā ar sasirgušo irāni, ir Latvijas iedzīvotāji

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Lielākā daļa lidmašīnas no Stambulas pasažieru, kas bija saskarē ar Igaunijā apstiprināto "Covid-19" pacientu no Irānas, bija Latvijas pilsoņi, kuri gandrīz visi pašlaik ir apzināti, informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Savukārt informācija par ārvalstu pilsoņiem nodota Igaunijas, Lietuvas un Zviedrijas iestādēm.

"Pateicamies par situācijas izpratni un lidmašīnas pasažieru atsaucību," paziņojumā uzsver SPKC.

SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs iepriekš stāstīja, ka SPKC ir sazinājies arī ar lidmašīnas pasažieru ģimenes ārstiem, kuriem jānodrošina uzraudzība pār šiem cilvēkiem. Ģimenes ārsti ir informēti par nepieciešamību viņu pacientiem palikt mājās 14 dienas, kā arī viņiem ir izklāstīti visi ieteikumi izolācijas režīmam. Ārsti ik dienu sazināsies ar šiem cilvēkiem, lai noskaidrotu, vai nav parādījušies simptomi.

Kopā ar policiju ir izdevies noskaidrot arī konkrēto mikroautobusu, ar kuru irānis pārvietojās no Rīgas lidostas līdz autoostai. Šī mikroautobusa vadītājs ir informēts, kā arī viņa ģimenes ārstam ir sniegta visa nepieciešamā informācija, skaidroja Perevoščikovs. Vienlaikus SPKC turpināja apzināt trīs cilvēkus, kas vēl bija mikroautobusā un atradās inficētā tuvumā. Arī visi Latvijas valstspiederīgie, kuri kopā ar inficēto brauca vienā autobusā no Rīgas uz Tallinu, ir apzināti un informēti par nepieciešamo rīcību.

Vaicāts, vai personām, kuras atrodas izolācijā ir obligāti jāuzturas mājās un vai viņi nedrīkst atrasties ārā, SPKC speciālists skaidroja, ka viņiem ir atļauts, piemēram, doties uz veikalu, bet šādos gadījumos ir stingri jāievēro SPKC ieteikumi gan attiecībā uz higiēnu, gan uz kontaktēšanos ar citiem cilvēkiem. Tāpat viņiem būtu jāvalkā aizsargmaskas, piebilda SPKC eksperts.

Patlaban Eiropā inficētajiem vai potenciāli inficētajiem tiek piedāvātas divas opcijas - izolācijas periodā uzturēties kādā ārstniecības iestādē, vai karantīnas perioda laikā palikt mājās. Kā atzīmēja Perevoščikovs, visbiežāk cilvēki divu nedēļu periodu izvēlas pavadīt mājās.

Arī gadījumos, kad inficētā vai potenciāli inficētā persona izvēlas palikt mājās, ir jāievēro piesardzības pasākumi, proti, radiniekiem tiek ieteikts piešķirt potenciālajam pacientam atsevišķu istabu un samazināt tiešu kontaktu ar šo personu.

Jau ziņots, ka līdz šim Latvijā nav apstiprināts neviens saslimšanas gadījums ar koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19". Tomēr Igaunijā tas konstatēts Irānas pilsonim, kurš šajā valstī ieceļoja ar autobusu no Rīgas, pirms tam atlidojot no Turcijas. Latvijas atbildīgie dienesti sadarbībā ar kaimiņvalsts kolēģiem kopš pacienta identificēšanas veic darbu, lai apzinātu personas, ar kurām viņš bijis saskarē.

Veselības ministrija (VM) par koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām, uz kurām attiecināti īpaši pasākumi bija noteikusi Japānu, Singapūru, Ķīnu, Dienvidkoreju, Irānu, kā arī Itālijas Lombardijas, Veneto, Emīlijas-Romanjas un Pjemontas apgabalus.

Ceļotājiem, kuri atgriežas no šīm vietām, jānovēro sava veselība turpmākās 14 dienas. Parādoties saslimšanas simptomiem - paaugstinātai ķermeņa temperatūrai, klepum, rīkles iekaisumam vai apgrūtinātai elpošanai, nekavējoties jāzvana 113, jāinformē ārstniecības personas par simptomiem un ceļojumu uz koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām.

Jaunais koronavīruss pirmo reizi konstatēts 2019.gada 31.decembrī Ķīnā. Kopš tā laika tas reģistrēts vēl vairākos desmitos valstu.

Svarīgākais