Arī pasākumu rīkotāji spriež, kā rīkoties koronavīrusa aktualitātes laikā

© AP/SCANPIX/LETA

Latvijas pasākumu producentiem un organizatoriem jāseko līdzi epidemiologu paziņojumiem, pavēstīja Latvijas Pasākumu foruma direktors, Pasākumu producentu asociācijas (LaPPA) valdes loceklis Mārcis Gulbis.

Viņš norādīja, ka, ņemot vērā jaunā "Covid-19" vīrusa jautājuma aktualitāti, arī pasākumu nozare saskaras ar jautājumu, kā rīkoties, organizējot un apmeklējot masu pasākumus. Konsultējoties ar speciālistiem, LaPPA aicina Latvijas pasākumu producentus un organizatorus sekot līdzi epidemiologu paziņojumiem.

"Brīdī, kad valstī centralizēti tiks noteikti pasākumu ierobežojumi, tie būs jāņem vērā un jāseko atbildīgo institūciju norādījumiem, taču šobrīd nav nekādu indikāciju, ka būtu masveidīgi jāatceļ pasākumi. Tuvākajā laikā Latvijā nav plānoti lieli starptautiski pasākumi, kuros būtu plānota plaša ārvalstu pārstāvju ierašanās," norādīja biedrībā.

Līdzīgi kā gripas sezonas laikā, primāri katram ir jāizvērtē savs veselības stāvoklis un jebkuras infekciju slimības gadījumā nevajag apmeklēt cilvēku pulcēšanās vietas, arī pasākumus, skaidroja biedrībā, aicinot cilvēkus pastiprināti rūpēties par personīgo higiēnu - regulāri mazgāt rokas, izmantot vienreizējos kabatlakatus, nešķaudīt un neklepot rokās.

"No slimiem cilvēkiem būtu ievērojama saprātīga distance, papildus drošībai var atturēties no rokasspiedieniem. Pasākumu rīkotājiem jāseko, lai apmeklētājiem ir pieejami personīgās higiēnas līdzekļi roku dezinfekcijai un nepieciešams regulāri vēdināt telpas," akcentēja biedrībā.

Kā norādīja Gulbis, līdz šim Latvijā atcelts viens slēgts uzņēmuma sarīkojums - tas ir bijis ārvalstu pasūtītāja lēmums, vienlaikus atceļot pasākumus vairākās teritorijās.

"Zināms, ka pasaulē atcelti daudzi pasākumi, kuru ietvaros notiek plaša starptautiska cilvēku pārvietošanās - tas lielā mērā attiecas uz globāliem notikumiem - starptautiskiem izklaides, sporta un biznesa pasākumiem, ziņots, ka Šveice ierobežojusi tādu pasākumu norisi, kurus apmeklē vairāk par 1000 cilvēkiem, Šauļos ieteikts atcelt masu pasākumus," pavēstīja LaPPA valdes loceklis.

LETA jau ziņoja, ka Šauļos, kur konstatēts jaunā koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" pirmais gadījums Lietuvā, pretēji valsts valdības ieteikumam vietējā pašvaldība tomēr nolēmusi neatcelt masu pasākumus.

Tomēr pašvaldība mudinājusi iedzīvotājus pašiem novērtēt riskus.

Tāpat vēstīts, ka līdz šim Latvijā nav apstiprināts neviens saslimšanas gadījums ar koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19".

Veselības ministrija (VM) par koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām, uz kurām attiecināti īpaši pasākumi bija noteikusi Japānu, Singapūru, Ķīnu, Dienvidkoreju, Irānu, kā arī Itālijas Lombardijas, Veneto, Emīlijas-Romanjas un Pjemontas apgabalus.

Ceļotājiem, kuri atgriežas no šīm vietām, jānovēro sava veselība turpmākās 14 dienas. Parādoties saslimšanas simptomiem - paaugstinātai ķermeņa temperatūrai, klepum, rīkles iekaisumam vai apgrūtinātai elpošanai, nekavējoties jāzvana 113, jāinformē ārstniecības personas par simptomiem un ceļojumu uz "Covid-19" skartajām valstīm vai teritorijām.

Pie pacienta atbrauks speciāli aprīkota brigāde, kura no mājām savāks nepieciešamo analīžu paraugu un konkrētā persona varēs palikt mājās, kamēr tiek iegūti analīžu rezultāti. Rezultāti būs zināmi diennakts laikā. Gadījumā, ja konstatēs inficēšanos ar minēto vīrusu, tad pacientu stacionēs.

Patlaban minētā kārtība darbosies Rīgas reģiona tuvumā - Rīgā, Jelgavā, Ogrē, Jūrmalā un citās Pierīgas pilsētās, taču Veselības ministrija risina sarunas ar laboratorijām un reģionālajām slimnīcām par to, lai šādas analīzes varētu paņemt arī citos Latvijas reģionos. Tikmēr no pārējiem reģioniem speciālisti personas nogādā analīžu veikšanai Infektoloģijas centrā Rīgā.