Speciālisti pārbauda Inčukalna apkaimes dīvainās smakas cēloņus

Aizvadītajā svētdienā un šorīt daudzus Inčukalna un tā apkaimē dzīvojošos cilvēkus pārsteigusi dīvaina nepatīkama smaka, kuras izcelsmi tagad cenšas noskaidrot vides speciālisti.

Kā aģentūrai LETA stāstīja Valsts vides dienesta Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes Piesārņojuma kontroles daļas vadītājs Elmārs Jasinskis, dīvainākais šajā lietā ir tas, ka savādās smakas koncentrācija ir ļoti dažāda un tā ir sastopama plašā reģionā - ne tikai Inčukalnā, bet arī Ādažos un Kadagā.

Vides speciālisti mēģina noskaidrot savādās smakas cēloni, un patlaban tiek pieļautas vairākas versijas. Viena no versijām ir, ka smakas avots varētu būt Inčukalna gudrona dīķi, no kuriem šodien laboratoriskiem pētījumiem paņemti arī paraugi.

Šovasar, kad Latvijā bija ļoti karsts laiks, būtu bijusi lielāka iespējamība, ka no Inčukalna gudrona dīķiem nāktu kāda smaka, taču šovasar to tuvumā netika novērota nekāda izteikta smaka. Iespējams, ka pēc spēcīgā lietus notikuši kādi ķīmiski procesi, kas tagad izraisa kaut kādas smakas, bet tas būs zināms pēc laboratorisko rezultātu saņemšanas, pieļāva vides dienesta pārstāvis.

Savādās smakas tuvumā nav arī nekādu nopietnu ražošanas uzņēmumu, tādēļ vēl viena no versijām ir, ka šī smaka nāk no dzelzceļa puses, kas ir smaku nomocīto reģionu tuvumā. Tiek pieļauta iespēja, ka smakas cēlonis varētu būt kravu vilcienu vagoni, kuriem pēc kravas pārvadāšanas ir jātur vaļā lūkas, lai vagoni izvēdinātos.

Vēl vides speciālisti pieļauj domu, ka dīvainās smakas cēlonis varētu būt sekas nelikumīgām darbībām ar naftas produktiem, taču šis variants ir maz ticams, jo tādā gadījumā tiem vajadzētu būt nopietniem apjomiem.

Pēc Jasinska teiktā, noteikt smakas cēloni ir samērā grūti, jo tā pēc sevis neatstāj nekādas redzamas pēdas.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais