LM centralizēs informācijas sistēmas ministrijā

Tuvāko divu gadu laikā Labklājības ministrija (LM) plāno centralizēt informācijas sistēmas (IS) LM un tās padotības iestādēs.

Par to LM šodien informēja valdību, prezentējot ziņojumu par informācijas tehnoloģiju optimizāciju un vienotā datu centra principa ieviešanu LM un tās padotības iestādēs.

LM tiek plānota IS un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) infrastruktūras centralizācija, centralizējot datu centru infrastruktūru, izveidojot vienota datu centra risinājumu labklājības nozares institūciju darbības nodrošināšanai, būtiski paaugstinot drošības līmeni labklājības nozares iestāžu informācijas tehnoloģiju (IT) resursu izmitināšanā.

Tāpat plānots centralizēt serveru un datu noliktavu infrastruktūru, sākotnējā posmā centralizējot atbalsta IS risinājumus, kur to darbības nodrošināšanai tiek plānota arī IT infrastruktūras resursu virtualizācijas tehnoloģiju izmantošana, ļaujot elastīgu resursu veiktspējas pārgrupēšanu starp dažādām lietojumprogrammām un datubāzēm un uzlabojot to darbības nepārtrauktības nodrošināšanu, kā arī nodrošinot mazāku aparatūras vienību izmantošanu datu centra telpās, tādējādi samazinot ekspluatācijas izdevumus.

Ir veikts finansiālais izvērtējums par atbalsta IS (grāmatvedība, lietvedība, personālvadība) centralizācijas iespējām. Secināts, ka pilnas atbalsta IS centralizācijas gadījumā piecu gadu laikā tiek ietaupīti 61 943 lati.

Patlaban notiek šo funkciju detalizēts izvērtējums, lai pieņemtu lēmumu par centralizācijas līmeni attiecībā uz šīm sistēmām un funkcijām.

Rezultātā, centralizējot infrastruktūru labklājības nozarē, tiks izveidota platforma, kas atvieglos IS un IKT resursu pārvaldību, kā arī ļaus centralizēti plānot IKT attīstību un nodrošināt visām padotības iestādēm vienādu attīstības līmeni, tādējādi nodrošinot nozares vienmērīgu attīstību kopumā, skaidro LM.

Tiks veikta pilnīga infrastruktūras centralizācija, maksimāli izmantojot esošos infrastruktūras elementus un veicot to elementu nomaiņu, kas nenodrošina attālinātu pārraudzību vai ir novecojuši.

IS un IKT pārvaldības rīku attīstību plānots veikt, izvērtējot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) esošo rīku pilnveidošanu un piemērošanu plašākas infrastruktūras uzraudzībai.

LM skaidro, ka patlaban labklājības nozares infrastruktūra ir veidota pēc decentralizētas struktūras, kurā katra iestāde veido savai darbībai nepieciešamo infrastruktūru, balstoties uz konkrētās iestādes prasībām un atbilstoši budžeta iespējām. Šāda pieeja ir novedusi pie situācijas, ka IKT infrastruktūras attīstības līmenis ir ļoti atšķirīgs. Piemēram, VSAA IS un IKT infrastruktūra ir moderna un atbilst mūsdienu tehnoloģiskajām prasībām, savukārt Valsts darba inspekcijas (VDI) infrastruktūra ir fiziski un morāli novecojusi, un tajā ir nepieciešami radikāli infrastruktūras uzlabojumi.

Pašreiz kopumā ir aptuveni 4000 IS lietotāji. Lielākās no tām ir VSAA ar aptuveni 1300 lietotājiem, Nodarbinātības valsts aģentūra ar 1100 lietotājiem un VDI ar 200 lietotājiem.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.