VID šogad konfiscējis astoņas pudeles ar aizsargājamām čūskām un čūskām kopā ar skorpioniem

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieki laikā no šā gada janvāra līdz septembra sākumam konfiscējuši deviņus tā dēvētajā CITES konvencijā ietvertos aizsargājamos īpatņus - vienas koraļļu kolonijas fragmentu, četras pudeles ar spirtotu šķidrumu, kurā ievietota čūska, un četras pudeles ar spirtotā šķidrumā ievietotu aizsargājamu čūsku un skorpionu.

VID Komunikācijas nodaļā aģentūra LETA uzzināja, ka šā gada astoņos mēnešos VID darbinieki muitas kontroles pasākumu laikā konstatējuši piecus CITES jeb konvencijas "Par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām" pārkāpumus un konfiscējuši iepriekšminētos īpatņus.

Par šo īpatņu pārvadāšanu noformēti administratīvā pārkāpuma protokoli, un, tos izskatot saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 201.12 pantu, kopumā piemērots 250 latu naudas sods.

VID informē, ka 2009.gadā VID darbinieki, veicot muitas kontroles pasākumus, konstatējuši 11 CITES konvencijas pārkāpumus, gan juridiskām, gan fiziskām personām konfiscējot 5 275 no dažādu apdraudēto sugu īpatņiem izgatavotus priekšmetus.

Pērn konfiscēti septiņi koraļļu koloniju fragmenti, piecas pudeles ar spirtotu šķidrumu, kurā ievietotas aizsargājamu sugu čūskas, vienu čūskas ādas somiņu un vienu čūskas ādas jostu, bundžu ar kapsulām, kuru sastāvā ir karaliskās kobras tauki, kā arī 5 260 vienības kosmētisko līdzekļu - balzamus un krēmus, kuru sastāvā ir lāču tauki, lāču žults vai medicīnas dēļu ekstrakts.

Pieņemot lēmumus administratīvo pārkāpumu lietās saskaņā ar LAPK 201.12 pantu, personām par pārkāpuma izdarīšanu 2009.gadā kopumā piemērots naudas sods - 800 latu.

VID piebilst, ka pārkāpumi galvenokārt tiek konstatēti, veicot muitas kontroli starptautiskajā lidostā "Rīga".

Visbiežāk CITES īpatņi tiek atrasti ceļotāju personīgajā bagāžā.

VID atgādina, ka atļaujas par aizsargāto dzīvnieku vai no tiem izgatavoto priekšmetu ievešanu un izvešanu Latvijā kontrolē Dabas aizsardzības pārvalde, bet informācija par aizsargājamo preču pārvadāšanu un pavaddokumentiem ir pieejama visos muitas punktos, kā arī VID mājaslapā un arī, zvanot uz VID Informatīvo tālruni "1898".

Svarīgākais