Valdība aktualizē aizdevējiem apsolīto paveicamo darbu termiņus

Valdība šodien pieņēma grozījumus Latvijas Stratēģiskās attīstības plānā 2010.-2013.gadam, kas paredz aktualizēt starptautiskajiem aizdevējiem apsolīto paveicamo darbu termiņus.

Tiek noteikts, ka līdz 30.septembrim jābūt sagatavotam un Saeimā iesniegtam Fiskālās disciplīnas likumprojektam, kas paredz nodrošināt stabilu fiskālo politiku un ilgtspējīgu valsts parādu, izveidot saistošu vidēja termiņa budžeta ietvaru.

Labklājības ministrijai līdz 31.oktobrim jāsagatavo izmaiņas sociālās apdrošināšanas sistēmā, lai nodrošinātu sociālās apdrošināšanas sistēmas ilgtspējai.

Ministrijai arī uzdots sagatavot koncepcijas projektu par sociālās apdrošināšanas sistēmu. Koncepcijas uzdevums ir sniegt priekšlikumus izmaiņām pensiju sistēmā, kā arī sociālās apdrošināšanas sistēmā, lai nodrošinātu tās ilgtspēju (tostarp ņemot vērā ekonomiskās un demogrāfiskās prognozes). Tāpat jāiesniedz Saeimai konkrēti 2011.gadā īstenojami priekšlikumi, kuru mērķis ir saglabāt pensiju sistēmas trīs pīlāru ilgtspējību un piemērotību nākotnē.

Līdz 31.oktobrim FM jāiesniedz Eiropas Komisijai un Starptautiskajam Valūtas fondam visaptverošs rīcības plāns nelegālās tirdzniecības un kontrabandas apkarošanai, norādot attiecīgus pasākumus un finansējuma vajadzības.

Savukārt Ekonomikas ministrijai līdz 30.septembrim uzdots sagatavot un iesniegt visu valsts uzņēmumu sarakstu, iekļaujot informāciju par to peļņu, subsīdiju ieņēmumiem, dividenžu maksājumiem, nodarbinātības un algu līmeņiem. Ziņojumā jābūt apkopotiem gada pārskatiem par 2007., 2008. un 2009.gada kapitālsabiedrībām, kurās valstij pieder daļas (akcijas), un kapitālsabiedrībām, kurās valsts kapitālsabiedrībām pastāv līdzdalība.

Līdz septembra beigām īpaši izveidotajai starpinstitūciju darba grupai ir jāizvērtē valsts kapitālsabiedrību līdzdalība citās kapitālsabiedrībās, nepieciešamība saglabāt valsts dalību kapitālsabiedrībās, kā arī nepieciešamība valsts kapitālsabiedrībām darboties kā komersantiem.

FM arī uzdots, sagatavojot 2011.gada budžeta likumu, iesniegt priekšlikumus valdībai par iespēju palielināt apropriācijas no ES struktūrfondiem un Kohēzijas fonda par 250 miljoniem latu.

Vēl Finanšu un Satiksmes ministrijai līdz 30.septembrim uzdots pabeigt un iesniegt valdībā Rīgas un Pierīgas mobilitātes plānu, lai varētu uzsākt ievērojamus Kohēzijas fonda projektus.

Savukārt Finanšu ministrijai līdz 31.oktobrim uzdots nodrošināt regulāru komercbanku iesaisti jaunu ES programmu izveidē, kā arī novērtējumā par ES projektu dzīvotspēju pirms to apstiprināšanas valsts aģentūrās.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai līdz 30.septembrim uzdots noteikt centralizēti obligāti iepērkamo preču un pakalpojumu sarakstu elektroniskajā iepirkumu sistēmā un regulāri izvērtēt nepieciešamību papildināt sarakstu ar jaunām preču un pakalpojumu grupām.

Ministrijai arī būs jāizstrādā vadlīnijas par centralizācijas iespējām preču un pakalpojumu iepirkumiem pašvaldību vajadzībām.

Kā ziņojumā valdībai norāda FM, līdz šim būtiskākās valsts prioritātes Latvijas Stratēģiskās attīstības plānā noteikto uzdevumu īstenošanai pārskata periodā bijušas Eiropas Savienības fondu apguve, kā arī koncepcijas par sociālās apdrošināšanas sistēmas stabilitāti ilgtermiņā un stratēģijas izejai no krīzes aktīvajiem nodarbinātības pasākumiem uz ilgtermiņa pasākumiem izstrāde, tāpat arī izvērtējums par nabadzību, veselības aprūpi un pensijām, ka arī mūžizglītības sistēmas pilnveidošanu.

Informatīvais ziņojums, ar kuru šodien iepazinās valdība, ietver arī aktualizēto vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības scenāriju, Veselības ministrijas progresa ziņojumu par izveidoto vienoto Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, Valsts kancelejas sniegto informāciju par vienotās atlīdzības sistēmas paplašināšanu un nostiprināšanu, kā arī informāciju par citu būtisku uzdevumu izpildes gaitu, tostarp par VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" pārveides plānu 2010.-2013.gadā un apstiprināto AS "Parex banka" restrukturizācijas plānu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.