Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Dzirkalis apstrīdēs lēmumu par viņa sertifikāta apturēšanu

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Būvinženieris Artis Dzirkalis uzskata par pilnīgi nepamatotu Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) pieņemto lēmumu par viņa sertifikāta apturēšanu uz laiku. Kā informēja Dzirkalis, viņs apstrīdēs šo lēmumu.

"Šāds lēmums tikai spilgti atklāj Latvijas būvniecības regulējuma nepilnības, jo nevienā no tiem nav noteikts, kādā apjomā vai detalizācijā būtu veicama būves ekspertīze, kā būtu dokumentējama tās gaita, vai kāda metodika būtu jāpielieto," norādīja Dzirkalis.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka būvju kompleksa "Z Towers" ekspertīze veikta ļoti rūpīgi turpat gada garumā, cieši sadarbojoties ar ēkas projektētājiem, būvinženieriem, būvuzraugiem un citiem speciālistiem, izmantojot vairāk nekā 10 gadu laikā izstrādātu, uz pieredzi un kompetenci balstītu būves ekspertīzes veikšanas metodoloģiju.

Dzirkalis uzsvēra, ka BVKB pieņemtais lēmums neapstrīd būvspeciālista Dzirkaļa ekspertīzes atzinumu par "Z Towers" nesošo būvkonstrukciju drošumu un atbilstību projektam, bet tikai ekspertīzes veikšanā izvēlēto metodiku un tās dokumentēšanu.

Dzirkalis uzskata, ka BVKB pieņemtais lēmums par būvprakses sertifikāta apturēšanu uz laiku ir pilnībā nepamatots un grasās to apstrīdēt, iesniedzot rakstisku pamatojumu BVKB. "Latvijā šobrīd normatīvajos aktos nav precīzi noteikts, kādā apjomā un detalizācijā veicama būves ekspertīze. Attiecīgi, iebildumi par ekspertīzes dokumentēšanu un metodiku nav pamatoti; turklāt ekspertīze tika veikta, lai izvērtētu mehānisko stiprību, stabilitāti un būvkonstrukciju drošumu," skaidroja Dzirkalis.

Būvinženieris norādīja, ka ēku kompleksa "Z Towers" ekspertīzē viņš un inženieru birojs "CMB" vadījušies pēc vairāk nekā 10 gadu garumā izstrādātas būves ekspertīzes veikšanas metodikas. Pēdējo četru gadu laikā ir veiktas vairāk nekā 70 ēku un publisku būvju pārbaudes visā Latvijā, kas līdz šim nav raisījušas iebildumus vai jautājumus no uzraugošo institūciju puses.

Papildus Dzirkalis uzsvēra, ka ēku kompleksa "Z Towers" ekspertīze veikta ciešā sadarbībā ar ēkas projektētājiem, būvinženieriem, būvuzraugiem un citiem speciālistiem, kuru mērķis bija gūt papildus pārbaudes un apstiprinājumu tam, ka ēka patiešām ir droša un uzbūvēta saskaņā ar projektētāja paredzētajiem būvkonstrukciju risinājumiem, kas ievērojami pārsniedz ne tikai Latvijas būvnormatīvu prasības, bet arī Eirokodeksa prasības.

Dzirkalis norādīja, ka viņš ir viens no vadošajiem būvinženieriem Latvijā, kas ir licis pamatus esošajai būvju ekspertīzes praksei ar vairāk nekā 15 gadu pieredzi būves ekspertīzes un tehniskās izpētes veikšanā. Dzirkalis regulāri piedalās būvniecības nozares normatīvā regulējuma pilnveides darba grupās un vada apmācības par būves ekspertīzi un tehnisko apsekošanu. Patlaban Dzirkalis ir Latvijas Būvniecības padomes vadītājas vietnieks un Latvijas Būvinženieru savienības valdes loceklis.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka BVKB apturējis Pārdaugavā uzslieto "Z-torņu" būvekspertīzes veicēja inženieru biroja "CMB" valdes priekšsēdētāja Arta Dzirkaļa sertifikātu ēku ekspertīžu veikšanā, liecina Būvniecības informācijas sistēmā (BIS) pieejamā informācija.

No BIS datiem izriet, šā gada 20.februārī BVKB apturējis 2016.gada martā Dzirkalim izsniegto sertifikātu ēku ekspertīžu veikšanā, kā pamatojumu minot "būvspeciālista profesionālās darbības pārkāpumu".

BVKB informēja aģentūru LETA, ka lēmums apturēt sertifikātu ir saistīts ar daudzfunkcionālā kompleksa "Z-Towers" ekspertīzi. Lēmums pieņemts par būvspeciālista profesionālās darbības pārkāpumiem ekspertīzes veikšanas gaitas dokumentēšanā un nepietiekami pamatota ekspertīzes atzinuma sagatavošanā. Par minētajiem pārkāpumiem normatīvais regulējums paredz atbildību - būvspeciālista sertifikāta darbības apturēšanu uz laiku.