Inčukalna apkaimē izplatījusies dīvaina smaka

Vangažu pilsētas iedzīvotāji satraukti par spēcīgu dabasgāzei raksturīgu smaku, kas jūtama pat telpās, tāpēc Vangažu vidusskolas skolēniem skolotāji liedz staigāt ārā un vērt vaļā logus, ziņo portāls Delfi.lv.

Par nepatīkamo smaku, kas parādījusies arī iepriekš, sūdzas arī Ādažu un Garupes iedzīvotāji, tāpēc Valsts vides dienests (VVD) otrdien mēģinās noskaidrot smakas cēloni, bet pašlaik ir zināms, ka tā nav gāzes noplūde.

VVD Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes direktore Inta Hahele pastāstīja, ka par smaku sūdzības bijušas jau pagājušajā nedēļā, taču pa dienu smaka pazudusi un tās cēloni atrast neizdevās. Otrdien vēja plūsma smaku atnesusi gan uz Ādažiem, kur sūdzības par to saņemtas gan no vidusskolas un domes apkaimes, gan Kadagas un Gaujas tilta, gan uz Vangažiem.

Otrdien no astoņiem rītā Ādažos strādājusi viena VVD inspektoru brigāde, kas nu jau devusies uz Inčukalnu, savukārt otra inspektoru grupa devusies uz Vangažiem. Inčukalna tuvumā pie Gudrona dīķiem, kas varētu būt smakas epicentrs, inspektori un Inčukalna novada mērs Arvīds Blaus gaida Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra laboratorijas ekspertus, lai paņemtu analīzes un noskaidrotu, kāda viela ir smakas cēlonis.

Lai gan iedzīvotāji norāda, ka smird pēc dabasgāzes, AS "Latvijas Gāze" (LG) preses sekretārs Vinsents Makaris portālu "Delfi" informēja, ka uzņēmums, pārbaudot vietu ar gāzes analizatoriem, dabasgāzes noplūdi nekonstatēja. "Tā noteikti nav dabasgāze," uzsver Makaris.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais