Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Gūst pasaules pieredzi, lai Bērnu slimnīcā veiktu sarežģītas operācijas

KOMANDA. Pēc veiksmīgās operācijas mazajam pacientiem sapulcējusies komanda: traumatologs ortopēds, bērnu ķirurgs Ģirts Salmiņš (no kreisās), traumatologs ortopēds, bērnu ķirurgs Ernests Štekels, Tallinas Bērnu slimnīcas neiroortopēdijas nodaļas ārsts Jirgens Rinks, šīs nodaļas vadītāja Jana Krīta, traumatologs ortopēds, bērnu ķirurgs Uldis Bergmanis © Publicitātes foto

Mazajiem pacientiem ar kustību traucējumiem, kuriem bija nepieciešama sarežģītāka operācija, bija jādodas uz ārstniecības iestādēm ārpus Latvijas. Šogad Bērnu slimnīcā Latvijā jau ir veiktas divas operācijas neiroortopēdijā, kas nozīmē, ka bērniem šīs operācijas varēs veikt tepat mājās.

Bērnu slimnīcas ārsti pagājušajā nedēļā veica vienu no šīm sarežģītajām operācijām neiroortopēdijā, kas būtiski palīdz cerebrālās triekas pacientiem - atvieglo viņu ikdienas stāvokli, mazina sāpes, risina kopšanas grūtības un mazina ķermeņa disbalansu, līdz ar to tiek atvieglota viņu ilgstošā atrašanās ratiņkrēslā. Pacientiem, kuriem bija vajadzīga šāda veida operācija, iepriekš bija jādodas ārpus Latvijas, kas ārstēšanos krietni sadārdzināja. Kopumā jau kopš 2011. gada Bērnu slimnīcas ārsti mērķtiecīgi ieguvuši jaunas zināšanas, lai Latvijā veiktu arvien sarežģītākas operācijas neiroortopēdijā. Bērnu slimnīcas traumatologs ortopēds un bērnu ķirurgs Uldis Bergmanis ir stažējies Gillette bērnu slimnīcā (ASV) un Charite klīnikā (Berlīne). Charite ir viena no lielākajām universitātes slimnīcām Eiropā, klīnikas ārsti saņēmuši vairākas Nobela prēmijas medicīnā. U. Bergmanis un ķirurgs, traumatologs ortopēds Ģirts Salmiņš stažējušies arī Tallinas Bērnu slimnīcā. Kopā ar šīs slimnīcas kolēģiem Bērnu slimnīcā Latvijā šogad jau ir veiktas divas operācijas neiroortopēdijā ķirurga Bergmaņa vadībā. «Apmācību mērķis bija iegūt papildu zināšanas, lai ikdienas darbā Bērnu slimnīcā varētu veikt arvien sarežģītākās manipulācijas. Iegūtās zināšanas ļāvušas šāda augsta sarežģītības līmeņa operācijas tagad veikt arī bērniem Latvijā, kas līdz šim nebija pieejamas,» novērtē ārsts U. Bergmanis.