Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas armija saņēmusi pirmās prettanku raķetes "Spike" no 108 miljonus eiro vērtā līguma

Ilustratīvs attēls © Dmitrijs Suļžics/F64

Latvijas Nacionālie bruņotie spēki (NBS) saņēmuši pirmās prettanku raķešu sistēmas "Spike" no 108 miljonus eiro vērtā līguma.

Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā aģentūrai LETA apstiprināja, ka pirmās piegādes veiktas pagājušā gada beigās un nākamās ir plānotas šī gada jūnijā.

Jau ziņots, ka saskaņā ar 2018.gadā noslēgto līgumu sistēmu "Spike" piegādes NBS plānotas līdz 2023.gadam. Daļa no šīm sistēmām būs paredzētas arī kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas aprīkošanai. Šīs kāpurķēžu kaujas mašīnas Latvija iegādājusies no Lielbritānijas, un pirmās mašīnas saņemtas 2015.gadā.

Aizsardzības ministrija 2018.gada februārī parakstīja līgumu par Izraēlā ražoto dažāda veida prettanku raķešu sistēmu "Spike" iegādi 108 miljonu eiro vērtībā. Šis ir viens no lielākajiem iepirkuma līgumiem aizsardzības nozarē un līdzinās Sauszemes spēku mehanizācijas projektam.

108 miljonus eiro vērtais līgums ietver sistēmas, raķešu iegādi, kā arī apmācības nodrošināšanu, ieskaitot apmācību ar simulatoriem. Izraēlā ražotās prettanku raķešu sistēmas "Spike" ir viens no modernākajiem sava profila ieročiem pasaulē.

"Spike" sistēmas sastāv no ceturtās un piektās paaudzes elektrooptisko raķešu sistēmām, kas nodrošina augstu trāpījuma precizitāti un spēj iznīcināt dažāda veida bruņutehniku, tai skaitā kaujas tankus.

"Spike" sistēmā iebūvētā datu pārraides sakaru funkcija starp raķeti un vadības palaišanas iekārtu ļauj iekārtas operatoriem palikt pretiniekam neredzamiem un neaizsniedzamiem, tajā pašā laikā saglabājot pilnīgu kontroli pār izšautajām raķetēm.

Prettanku raķešu sistēmas "Spike" tiek izmantotas 28 valstu armiju bruņojumā, tai skaitā Lietuvas, Polijas, Somijas un Vācijas bruņotajos spēkos.