PTAC atzīst Viasat negodīgo komercpraksi

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) pēc vairāku mēnešu darba 27. augustā pieņēmis lēmumu par satelīttelevīzijas operatora Viasat piekopto negodīgo komercpraksi – izplatot maldinošu informāciju par televīzijas (TV) skatītājiem it kā pieejamiem TV kanāliem – un šo lietu pārsūtījis Valsts policijas Ekonomikas policijas pārvaldei.

PTAC ierosināja lietu par Negodīgas komercprakses aizlieguma likuma pārkāpumiem, izvērtēja ārvalstu komersanta Viasat, kura vārdā Latvijā darbojas Viasat Latvia filiāle, īstenotās komercprakses saistībā ar veiktajām izmaiņām televīzijas kanālu piedāvājumā ar patērētājiem noslēgto un patērētājiem piedāvāto elektronisko sakaru pakalpojumu līgumu ietvaros atbilstību likumam.

Šogad 1. aprīlī Viasat pārtrauca vairāku (krievu valodā raidošu) televīzijas kanālu – Pirmais Baltijas kanāls, Pirmais Baltijas Muzikālais kanāls, REN TV, RTR 2 Planēta – retranslāciju. Līdz ar to tika veiktas izmaiņas piedāvāto televīzijas kanālu paketē un mainīti ar patērētājiem noslēgtie līguma noteikumi.

Piemēram, kāda patērētāja sūdzībā sniegts pamatojums līguma laušanai, norādot, ka, "tā kā uzņēmums Viasat AS Latvia filiāle vienpusēji mainījis sniegtā pakalpojuma sastāvu, kas savukārt man bija būtiskas un aktuālas televīzijas programmas, piekrītot līguma pārslēgšanai, Viasat AS Latvija filiālē tika informēta, ka līgums tiek pārtraukts (..)". Cita patērētāja sūdzībā izteikts lūgums PTAC palīdzēt, "lai varētu realizēt savas patērētāja tiesības, kas tiek rupji aizskartas situācijā, kad atteicāmies no iepriekš minētā uzņēmuma pakalpojuma, pēc tam kad vairs nebija pieejamas konkrētas Krievijas pārraidītās TV programmas (..)". Savukārt vēl cits patērētājs norādījis: "Līgumā paredzēts, ka Viasat nodrošina man Standarta paketi ar 15 kanāliem, tajā skaitā E5 TV Baltic un RTR Planēta. RE5 TV Baltic Viasat nepieslēdza jau aparatūras uzstādīšanas laikā, bet no 1. jūlija atslēdza arī RTR Planēta, tajā pašā laikā pieslēdzot citus kanālus, kas mani neinteresēja, jo līgumu ar Viasat noslēdzu, lai skatītos galvenokārt RTR Planēta. Ja es zinātu, ka Viasat tā rīkosies, es nekad neslēgtu līgumu ar to."

PTAC paskaidro, ka tā vērtējusi Viasat īstenoto komercpraksi no vidusmēra patērētāja uztveres viedokļa, tāpat ņemot vērā saistošās Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas.

"Viasat ir saņēmis un šobrīd izskata PTAC 27. augusta lēmumu. Iepazīstoties ar tā saturu un saņemot juristu atzinumu, pieņemsim lēmumu par turpmāko rīcību. Ņemot vērā, ka lieta tiek nodota tālākai pierādījumu izvērtēšanai, izmeklēšanas laikā atturēsimies sniegt komentārus. Vēlos vērst uzmanību, ka līdz šim izteiktie apgalvojumi, kamēr nav attiecīga tiesas sprieduma, ir tikai minējumi, līdz ar to aicinām atturēties no uzņēmuma iespējamās vainas iztirzāšanas," uzņēmuma viedokli skaidro Viasat Latvija vadītājs Valts Ermansons.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais