Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Iekšējās drošības birojs kritizē iekšlietu dienestu vadību

© Lauris Aizupietis/F64 Photo Agency

Atskatoties uz aizvadītā gada darba rezultātiem, Iekšējās drošības birojs (IDB) kritizē iekšlietu dienestu vadību par iekšējās kontroles un preventīvo pasākumu trūkumu šajos dienestos, skaidro IDB.

Šonedēļ IDB prezentēja pagājušā gada darbības rezultātus Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai un Iekšlietu ministrijas vadībai, vēršot uzmanību uz konstatētajām tendencēm un problēmām.

Pērn IDB pirmstiesas izmeklēšanu veicis 219 kriminālprocesos. Raksturojot izmeklēšanas darbu, biroja priekšnieks Valters Mūrnieks atzina, ka izmeklējamās lietas kļuvušas apjomīgākas un sarežģītākas, līdz ar to izmeklēšanā tiek ieguldīti aizvien lielāki darba resursi, un krimināllietu pabeigšanai nepieciešams ilgāks laiks.

45 sākto un saņemto kriminālprocesu ir par noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar vardarbību, 30 kriminālprocesos tiek izmeklēta iespējama kukuļošana, un tikpat bieži - noziedzīgi nodarījumi pret īpašumu.

Šajā periodā 18 kriminālprocesos pieņemti lēmumi par aresta uzlikšanu 45 aizdomās turēto personu mantai. Kopējā arestētās naudas summa pārsniedz 215 000 eiro, tāpat arestēts 41 nekustamais īpašums aptuveni 1,2 miljona eiro vērtībā un 32 transportlīdzekļi aptuveni 78 000 eiro vērtībā.

Izvērtējot biroja rīcībā esošo informāciju, IDB secina, ka iestādēs joprojām trūkst izpratnes par iekšējās kontroles mehānismu ieviešanu. Novērots, ka iestāžu vadība nepietiekami veic nepieciešamos preventīvos pasākumus, lai novērstu pārkāpumu izdarīšanas iespējamību iestādēs.

"Iestādes sāk rīkoties tikai pēc tam, kad saņēmušas konkrētus norādījumus no IDB, vai arī, kad sākts kriminālprocess par noziedzīga nodarījuma iespējamu izdarīšanu. Ieviestie kontroles pasākumi iestādēs ir formāli, uz to norāda, piemēram, nemainīgi aktuāla problēma saistībā ar video ierakstu apzinātu apstādināšanu, traucēšanu Valsts policijā un citas tendences," teikts biroja paziņojumā.

Pērn IDB atklājis būtiskus pārkāpumus valsts iepirkumu jomā, to cēloņi galvenokārt meklējami nesakārtotajos iekšējos procesos, kontroles trūkumā un vadītāju patvaļā. Tāpat nepieciešams pārskatīt uzraudzības mehānismus Eiropas Savienības (ES) finansētajos projektos - biroja lietvedībā ir kriminālprocesi par nelikumīgām darbībām, kas saistīti ar ES finansējuma apguvi.

Pārskata periodā vairākkārt palielinājies to kriminālprocesu skaits, kas sākti par iespējamu neizpaužamu ziņu izpaušanu. Šī tendence turpina pieaugt, jo iestādēs netiek nodrošināti pietiekama kontrole darbam ar datu bāzēm. IDB gan norāda, ka šogad spēkā stājusies Vispārējās datu aizsardzības regula - iedzīvotāji kļuvuši zinošāki un piesardzīgāki attiecībā uz savu personas datu nelikumīgu izmantošanu, kas var ietekmēt sūdzību apmēru par šo jomu.

Pagājušajā gadā kriminālvajāšanas sākšanai nosūtīti 62 kriminālprocesi pret 76 amatpersonām, 85% gadījumu pret Valsts policijā nodarbinātajiem. Visvairāk kriminālvajāšanai nosūtīto kriminālprocesu ir par noziedzīgiem nodarījumiem pret īpašumu, dienesta pilnvaru pārsniegšanu, kas saistīta ar vardarbību, kā arī kukuļošanu.

Pērn notiesātas 25 savulaik IDB aizturētas amatpersonas, bet 75 procesos tiesvedība turpinās.

Analizējot informāciju par iztiesātajām lietām, dažos gadījumos piespriestie sodi IDB rada pārdomas, vai tie ir samērīgi un pilnvērtīgi pilda preventīvo funkciju.

IDB uzdevums ir izmeklēt Valsts policijas un pārējo Iekšlietu ministrijas padotībā esošo iestāžu, izņemot Valsts drošības dienesta, amatpersonu un darbinieku izdarītos noziegumus. Tāpat Iekšējās drošības birojs izmeklē ar vardarbību saistītus noziedzīgus nodarījumus Ieslodzījuma vietu pārvaldē, Ostas policijā un pašvaldības policijā.